Při výběru okrasných keřů se řídíme osobním vkusem. Zapomínat bychom ale neměli na to, že jaro je poměrně dlouhé a keře by tedy měly kvést postupně, aby zahrada byla neustále živá a barevná. Spoustu okrasných keřů totiž kvete souběžně, takže je efekt pouze krátkodobý.

Keře kvetoucí v březnu

Jedním z nejkrásnějších keřů kvetoucích časně z jara je dřín. Má krásné žluté kvítky a je nenáročný na pěstování i umístění. Dařit se mu bude ve stínu i na sluníčku. Roste i v horší půdě. Má podlouhlé lesklé červené plody, které jsou jedlé a zdravé. Koncem března vykvétají i zlatice neboli zlatý déšť, patřící k nejtypičtějším jarním keřům. Obkvétá stovkami jasně žlutých květů, které se objevují dřív než listy. Na pěstování je zlatice také zcela nenáročná. Spolu se zlaticí vykvétá v březnu i nenáročný a trnitý kdoulovec. Květy má krásné, velké, nejčastěji lososově nebo oranžově zbarvené. Krásně doplňuje zlatavé květy zlatice.

Keře kvetoucí v dubnu

V polovině dubna rozkvétá okrasná mandloň. Má sytě růžové plné květy a tmavě zelené listy. Dorůstá do výšky 2 až 3 metrů. Aby se jí dařilo, potřebuje slunné stanoviště s vlhkou a dobře propustnou půdou. Další krásný keř kvetoucí v dubnu je zákula japonská. Pyšní se žlutými květy a je nenáročný na pěstování. Snáší všechny typy půdy s výjimkou těžkých a nepropustných. Muchovník má na rozdíl od mandloně a zákuly bílé květy. Kvete také v dubnu a dorůstá do výšky 2 až 4 metrů. Vysazuje se do kyselejší půdy s dostatkem vláhy, a to jako solitér i do živých plotů. Má modrofialové plody, které jsou jedlé, sladké a chutné.

Keře kvetoucí v květnu

Nádherně vonící šeřík kvete zpravidla v květnu. Má drobná trubkovitá kvítka v nejrůznějších barvách a rychle roste. Každý rok nabude o 40 cm a dorůstá do výšky 3 až 4 metrů. Má rád slunné stanoviště a humózní půdu. Dalším krásným keřem kvetoucím v květnu je azalka. Nejvíce potěší hvězdicovými nebo zvonkovými květy v barvách od něžné bílé či zářivě žluté přes škálu oranžových a růžových odstínů k vyzývavé fialové a červené. K nejcennějším zahradním dřevinám patří také rododendron neboli pěnišník. Patří díky svým stálezeleným listům ke stabilním ozdobám zahrad. Ale ta největší paráda přichází na jaře, když se keř obalí spoustou květů v různých barevných odstínech.

Zdroj: Zahradaapriroda.cz, Zahrada.cz