Transport potravin nebyl vždy tak snadný, a tak si lidé museli vystačit s tím, co rostlo za humny. Česko není žádný zemědělský ráj. Od kotliny věčně zalité mlhou a obkroužené kolem dokola horami se nedají žádné zázraky čekat. Lecčemus se tady ale přesto dařilo dobře. Jednou z takových plodin byl a je len setý.

Hlavně na textil

Rostlina, která kvete drobnými modrými kvítky, se v minulosti používala především na výrobu látek. Spolu s konopím byl len považován za klíčovou textilní plodinu. Lnu setému se daří v podhorských oblastech, i když jeho předkové prý pocházejí ze severní Afriky. Sklizeň rostlin a následné zpracování na vlákno bylo dost obtížné. Lisování lněných semínek v porovnání s výrobou látky vypadá dost jednoduše. V Česku i v celé severní Evropě bylo velké množství lisoven, respektive mlýnů i na další olejniny. Olej se získával například také z máku nebo z ořechů.

ČTĚTE TAKÉ:

Lisuje se za studena

To, že olej je lisován za studena, rozhodně neznamená, že byla venku zima. Je to jen taková vtipná sezonní koincidence s pojmenováním techniky. Oleje se lisovaly v lednu a v únoru z nejrůznějších technických důvodů. Protože byl v té době oleje nadbytek, používalo se ho více i v kuchyni. Smažily se nejen zmíněné koblížky, ale také boží milosti a nejrůznější pletenice. Lidé si tak také snadno a rychle doplnili kalorie před nadcházejícími měsíci, které byly na potravinové zdroje chudé.

Lněné semínko je také dobré

Lněný olej se dnes používá především pro různé léčebné účely. Mattioli tvrdí, že „uzdravuje křeče, nervy změkčuje, spojené kosti rozděluje“, ale léčí i „zlaté žíly“, čímž se rozumí hemeroidy. Dnes se již tolik lnu nepěstuje a lisování oleje je drahé, a tak se v kuchyni setkáme především se lněnými semínky. Jsou lesklá, hnědá, chuťově nijak zvlášť výrazná, ale velmi dekorativní. Hodně se používají především na zdobení pečiva a k dochucení obilných směsí. Ale pozor na ně, mají projímavý účinek.

Nespleťte se

Ze lněných semen se také lisovala fermež, používaná především k povrchové úpravě dřeva, a v roce 1860 vyrobil jistý Frederick Walton ze lněného oleje, latinsky nazývaného Lini oleum, podlahovou krytinu zvanou linoleum.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com