Při navrhování i samotné realizaci projektu stáli architekti před požadavkem na vytvoření moderního, designově propojeného areálu, který bude určen pro velký počet diváků. Neméně důležitým požadavkem bylo zohlednění relativně krátkého trvání her. Tomu bylo nutné uzpůsobit volbu materiálů a zvážit také případné multifunkční využití prostor po skončení her.

Pojďme si představit sportoviště a pavilony, které stojí za naši pozornost. Některé z nich se pro tuto příležitost stavěly dokonce 6 let.

Olympijské centrum

Hlavní Olympijský stadion je srdcem celého areálu. Zítra na tomto místě proběhne zahajovací ceremoniál, při němž bude zapálen olympijský oheň. Mimo to se zde odehraje většina sportovních klání v atletice.

Oválný stadion navržený architektonickým studiem Populous je z velké části obklopen vodou, přes kterou se diváci do stadionu dostanou prostřednictvím pěti mostů. Budova v sobě skrývá veškeré nezbytné prostory – sportovní dráhy, zázemí pro sportovce i diváky či hlediště. Zajímavostí této stavby je konstrukční využití moderních a ekologických materiálů, díky nimž bylo výrazně sníženo konstrukční užití oceli, a tudíž je možné stavbu po ukončení her snadno demontovat.

Zvlněný plavecký stadion

Další nepřehlédnutelná stavba čistých a nadčasových linií je výtvorem architektonického studia Zahy Hadid. Jedná se o plavecký stadion London Aquatics Centre, kde se odehrají olympijské souboje ve vodních sportech. Tvar stavby byl inspirovaný proudem vody – především vlnami. Plavecký pavilon působí velice ladně. Hlavní tvar určuje linie střechy, na niž navazují rozsáhlé prosklené plochy, které poskytují celému prostoru vzdušnost a denní světlo. Diváky jistě upoutá také krásný skokanský můstek, který celému prostoru dodává dynamiku.

Osvětlená basketbalová aréna

Za pozornost stojí i řešení basketbalového pavilonu, který na první pohled zaujme geometrickými vzory, jež vystupují ze stěn budovy. Tento poutavý efekt ještě umocňuje barevné podsvícení PVC membránou, jíž je celá stavba potažena. Hala, určená pro klání v basketbalu, házené a paralympijském ragby, pojme zhruba 12 tisíc diváků. A co je ještě důležité - jde o dočasnou stavbu, takže se po olympiádě rozmontuje a nebudou problémy s jejím využitím.

Futuristické střelnice

V letošních olympijských hrách bude pro střelecká klání sloužit soubor třech barevně odlišených pavilonů. Stejně jako předchozí části olympijského areálu, i pavilonům vyhrazeným pro střelbu dominuje bílá barva. V tomto případě je však doplněna o výrazné barevné větrací šachty, které od sebe jednotlivé stavby bezpečně odliší.

Takhle vypadá olympijská střelnice zevnitř. Společnost Sega vytvořila přesné elektronické kopie všech sportovišť, aby je mohla vložit do svých tradičních počítačových sportovních her.

Ergonomický velodrom

O realizaci velodromu se postaralo studio Hopkins Architects, jehož hlavním cílem bylo zachytit dynamiku pohybu, která je tak důležitá pro všechny cyklistické závody. Na stadionu se tato inspirace projevila především v samotné konstrukci, která je řešena bez viditelných podpěr, i v prohnutém tvaru elegantní dřevem obložené střechy.

Zdroj a foto: London 2012