Jedni žasli nad luxusně zařízenými byty, jiní zase nad tím, že někdo může vyhodit tolik peněz, aby se mohl nastěhovat do skleníku.

Bydlení na této adrese je určeno skutečně pro ty nejbohatší. Čeká na ně celkem 86 bytových jednotek, jejichž pořizovací cena se pohybuje od 6,75 milionů do 30 milionů liber, což je v přepočtu 190 až 840 milionů korun. A to jsou pouze „obyčejné“ byty. Pořizovací náklady těch lepších mohou vyšplhat třeba na 140 milionů liber - tedy 4 miliardy korun. Aby to nebylo příliš málo, je k tomu třeba ještě připočíst pravidelné poplatky za služby, které se pohybují okolo stovky tisíc liber za rok.

Většina bytů byla ještě před dokončením projektu ke konci roku 2011 rozprodána. Jména nových majitelů se většinou tají, hovoří se o naftových magnátech, princích ze Saudské Arábie či ruské oligarchii. Jedním z nich by prý měl být ukrajinský miliardář Rinat Akhmetov, který se údajně rozhodl pro dvojpodlažní byt se šesti ložnicemi.

Interiéry jednotlivých místností jsou upravovány na přání, ale vcelku lze říci, že jde o maximálně prosvětlené a účelově vybavené byty, kde je všechno řízeno automaticky. Je jedno, zda se jedná o elektricky ovládané zasouvací dveře, bodové osvětlení, nebo žaluzie a záclony, které se samy zatahují nebo otevírají podle intenzity slunečního svitu.

Pro stavbu byly použity materiály tlumící vibrace, stěny jsou často obložené dřevem ze starých evropských dubů nebo potažené kůží, na podlahách obytných místností se nacházejí hedvábné koberce s geometrickými vzory. Hedvábím bývají potaženy i sedací soupravy v obývacích pokojích, zatímco v pracovnách převažuje kůže. Stoly a židle v interiéru jsou vyrobeny hlavně z ebenového dřeva, nábytek na terasách z leštěného hliníku. Vnitřní stěny koupelen včetně umyvadel a vany využívají 15 druhů vzácného mramoru, který byl dovezen především z Brazílie, Itálie a Turecka.

V objektu se také nachází soukromé kino, 21 m dlouhý plavecký bazén, sauna, posilovna, squashové kurty, golfový stimulátor, vinný sklípek a dokonce kaplička s klekátkem. Celých 24 hodin denně je majitelům k dispozici pokojová služba a po stejnou dobu se stará o jejich nerušené pohodlí speciálně vycvičená ochranka. Na objednávku sem přiběhne číšník s občerstvením ze sousedního hotelu Mandarin, který je navíc s komplexem propojen tajnou únikovou chodbou.

Popravdě řečeno, připomíná bydlení v One Hyde Parku svými službami i zařízením interiéru spíše luxusní hotel než obytný dům. Ale takový už byl záměr bratří Nicka a Christiana Candyových, kteří koupili tento pozemek za 150 milionů liber, aby zde postavili čtyři hexagonální budovy ve tvaru šestiúhelníků s úžasnými byty pro smetánku z celého světa. Projekt byl svěřen uznávanému architektovi Richardu Rogersovi, interiéry jsou vyzdobeny uměleckými díly Jamese Turrella.

Foto: www.isifa.com