Psal se rok 2012 a my vám přinesli deset nejlepších plánovačů. Ten článek se hned stal nejčtenějším na našem webu a dlouho si držel hodně vysoká čísla. Jenže doba pokročila a i tady nastal posun. A tak musíme aktualizovat i my informace. Tady je tedy přehled několika zajímavých plánovačů, které můžete využít, když navrhujete své bydlení.

Tip: 3D návrh si také můžete nechat vytvořit. U nás nabízí tuto službu např. kuchyňská studia Gorenje, která pro své zákazníky vytváří modely kuchyní zdarma. Ukázky jejich práce naleznete ve fotogalerii kuchyní, která obsahuje velký výběr realizací i 3D vizualizací kuchyní setříděných dle velikosti, stylu i provedení.

Home.by.me

Možná jeden z nejjednodušších a nejintuitivnějších programů v nabídce plánovačů nabízí solidní katalog nábytku (prodávaného v USA) i s jeho cenami, takže ve výsledku lze získat i nákupní seznam. Ovšem v Česku je to nepoužitelné. Zásadní výhodou je již výše zmíněná jednoduchost, srozumitelnost (i když je program v angličtině) a dobré tutoriály. Famózní je možnost rozhlížení po pokojích, možnost procházky navrženým bytem apod. Nevýhodou je, že nejde navržený byt stáhnout do souboru, který by byl použitelný. Lze sdílet na Facebooku, Pinterestu, ale samotný návrh je lepší stáhnout printscreenem.

home.by.me

Homestyler

AutoDesk je ve světě konstruktérů pojem. Takhle specializovaná firma na podobné programy (vzpomeňme AutoCad, Revit, Inventor, Maya…) samozřejmě nabízí i zajímavý program Homestyler. Pokud máte složitější tvary a podlahové plochy, je tohle nejlepší verze. Půdorys se dá dokonce i naimportovat z jiných programů. Bohužel nabídka katalogových kusů nábytku není tak bohatá, takže se možná budete potýkat s problémem, že požadovaný kus nábytku tu prostě nebude.

www.homestyler.com

IKEA

Bohužel se plánovače od švédského nábytkářského řetězce IKEA trochu stáhly. Naplánovat si můžete už jen kuchyni, jídelnu, koupelnu nebo díly jejich skříní, pohovek, psacích stolů. Je to jednoduché (ale pozor – nejsou kompatibilní s prohlížečem Firefox!) a rychlé. Bohužel je to samozřejmě omezené pouze na výrobky IKEA, a když si někdo chce naplánovat třeba chodbu, ložnici…

www.ikea.cz

Roomstyler

Hodně zajímavý software, který má ale drobnou chybu už na začátku. Nedá se do něj přihlásit přes facebookové konto, i když tuto možnost hned na úvodní stránce nabízí. Vyrovnává to opravdu extrémně bohatá nabídka nábytku a doplňků, která se ale stává dost nepřehlednou. Vyžaduje tak trochu více času na procházení. I zde je možné se podívat na 3D obrázek, ale procházet se pokojem jako v Homestyleru nejde.

www.roomstyler.com

Planner 5D

Tenhle program má velkou výhodu, že si ho můžete stáhnout jako aplikaci do mobilu nebo tabletu. Další výhodou je opravdu velká možnost úprav už původního návrhu stěn, oken, podlah apod. Klidně si můžete navrhnout doprostřed obývacího pokoje bazén. Je to jedno.

I když vytvářené návrhy tak nevypadají, výsledné vizualizace jsou opravdu kvalitní a efektní. Navíc je tu výhoda v tom, že tu existuje ohromná skupina již vytvořených interiérů od ostatních uživatelů. Ty si můžete zkopírovat a využít pro sebe. Nevýhodou je poněkud delší odezva amerických serverů.

planner5d.com

Armstrong Flooring

Minule jsme vám nabídli i plánovač podlah Design My Room. Ten vám také nabídneme. Nelekněte se, patří dnes pod Armstrong Flooring. Databáze se ale rozrostla a vypadá to opravdu skvěle. Můžete si nahrát vlastní fotografii, vybrat na ní pomocí rohových bodů nebo vykreslením štětcem místo podlahy a na tu pak aplikovat ze stovek nových designů.

Armstronflooring.com

SketchUp

Tohle je jeden ze základních nástrojů pro ty, kteří chtějí dělat něco většího. Tohle je skutečný software, za který se musí buď platit, nebo se dá použít odlehčená verze nebo trial verze. Ke kreslení ve SketchUpu ale už musíte znát základy výkresů, modelování apod. Není to úplně intuitivní program, ale zase se v něm dá nakonec vytvořit vlastně cokoliv a nejste odkázáni na nějaké nabídky amerických katalogů.

Sketchup.com