Ve své původní podobě je technika Yakisugi hodně ekologická, nic víc než ohně kdysi nebylo třeba. Ani dnes nevyžaduje žádné speciální konzervační látky. Jak to funguje a kde se používá?

Jak na to

Yaki znamená žár ohněm a sugi cedrové dřevo, nicméně opalovat se dají i jiné dřeviny. Tato technika má své kořeny snad už v 16. století, kdy ji lidé používali čistě jako konzervační metodu dřeva pro stavbu domů.
Chcete to zkusit? Vezměte prkno, opalte ho, zbavte zuhelnatělé vrstvy a natřete olejem – to je jedna z možností. Jan Kurz z ateliéru Kurz architekti tuto techniku však vyzkoušel opravdu postaru, kdy se dávala k sobě tři prkna, vytvořila tak komín, a dole se zapálil oheň. Říká, že stačí minuta až dvě, aby prkna dostatečně zčernala. Pak je polil studenou vodou, tím se zabraňuje popraskání a kroucení dřeva. Nicméně při stavbě sauny, kterou navrhl, ho tesař přesvědčil, aby na ostatní dřevo použil opalovací lampu.

Jiné zkušenosti praví, že po opálení je třeba dřevo očistit (kartáčovat, brousit), nicméně krok polévání vodou nelze vynechat. Následně se dřevo ošetřuje olejem, případně lakem.

Paráda v interiéru

S Yakisugi má zkušenosti také designérka Eva Pechová, která dřevo opracovává pilou a vyrábí z něj praktické i čistě dekorativní předměty. „Opalování několikrát opakuji, vždy s mezifází polévání vodou a očištěním, celkem odstraním asi 1 centimetr dřeva, abych se dostala hlouběji a mohla ukázat strukturu dřeva v jeho největší kráse,“ uvádí. Z takto upraveného masivu vyrábí například stolky, tácy nebo nohy lamp do interiéru (viz hlavní foto), proto je na závěr natírá lakem.

Co z toho

Opalování je efektní navenek, používá se z exteriérové strany staveb, u drobných staveb typu sauna je hlavním materiálem. Ale nejde jen o estetiku. Zlepšuje rozměrovou stabilitu, odolnost vůči ohni i vodě, zabraňuje hnilobě a napadení dřevokazným hmyzem. A stále se bavíme o metodě velice přívětivé k přírodě.

Chcete to vidět na vlastní oči? Tak klikněte na video.

Zdroj: Youtube

Zdroj: Shousugiban.cz, Kurz architekti, Evista design, Youtube