Na první pohled by se mohlo zdát, že si jako Evropané budeme podobní nejen fyziognomicky, ale také zvyklostmi. Ale není tomu tak. V rozměrech povlečení tedy doslova. Není jednoduché se zorientovat.

Někdo tento problém třeba ještě neřešil. Řeknete, proč taky? Jsme jako lidé zhruba stejně vysocí i objemní (až na výjimky). Lůžka se vyrábějí rovněž ve více méně standardních rozměrech, tak proč si dělat vrásky s mírami povlečení? Protože je těch číselných údajů mnoho a jsou skutečně značně odlišné! Stačí vyrazit kousek za hranice a přivézt povlečení k nám domů.

Správný rozměr

Jestliže si nevšimnete rozměrů, nemusí povlečení padnout našim standardním polštářům a přikrývkám. Tedy povlečení na polštář zcela jistě. Záleží jen na tom, kterým směrem jste se za hranice vydali. Zjednodušeně by se dalo říct, že vám budou centimetry chybět nebo přebývat. A někdy nemusíte ani vyjíždět z České republiky, stačí nakupovat přes internet nebo ze zásilkových domů.

A co polštáře?

Polštáře z dob našich babiček 90 x 90 cm odvál čas. A možná není ani tak vzdálená budoucnost, která odzvoní i naší nynější tradiční míře polštářů 70 x 90 cm, neboť lékaři ze zdravotního hlediska doporučují nejen speciálně ergonomicky tvarované, ale vůbec menší polštáře, které nezasahují pod záda. V našich končinách zatím nejčastěji spočinete na polštáři o rozměrech 70 x 90 cm a schoulíte se každý pod svou přikrývkou 135 x 200 cm. Oproti tomu například Němci běžně vystýlají své postele polštáři o rozměrech 80 x 80 cm a přikrývkami 140 x 200 cm.

Jak jsou na tom Francouzi?

Ti si zpravidla lebedí na polštářích 65 x 65 cm a pod jednou společnou přikrývkou nejméně 200 x 200 cm. Nejde však jen o Francouze, běžně se s těmito rozměry setkáte v přímořských státech, zejména středomořských, kde nebudete potřebovat klasickou silnější přikrývku, ale v horkých dnech si vystačíte s něčím, co vypadá téměř k nerozeznání od prostěradla. Kultury se různě prolínají, a tak není divu, že narazíte i na další odlišné rozměry povlečení.

Nejsme jen průměrní

Je třeba pamatovat také na dlouhány, kteří potřebují poněkud nadstandardní rozměry - prodloužené délky, ale objevíte i zkrácené a různé povlaky na malé polštářky. Docela dobře se u nás etablovalo povlečení švédské značky Ikea - polštáře 50 x 60 cm a přikrývky 150 x 200 cm. Přinesla totiž nejen zajímavou, cenově dostupnou a širokou nabídku povlečení, ale zároveň i kompletní sortiment lůžkovin. Pronikají k nám však také rozměry povlečení na polštáře 50 x 70 (75) cm. Protože je dnes stále častější vyparádit lůžka více polštáři, ani ne pro spaní, ale jen tak pro odpočinek a ozdobu, můžete je mixovat. Od drobných polštářků 40 x 40 cm, 50 x 50 cm až po atypické dlouhé „nudle“.

Šťastnou ruku při výběru

-das-Foto: Ikea, www.jolis.cz, www.stella-ateliers.cz