Dýha se používala už před staletími. I na zámcích najdete skříně a stoly postavené z méně kvalitního dřeva, ale polepené dýhou. Postup překonal staletí a používá se dodnes. Dokonce existují i postupy, kdy se vlastně dýhují podlahy. Použije se velmi tvrdý vrstvený materiál, na který se nalepí dýha a ta se zalije další tvrdou, ale průhlednou vrstvou. Ale vraťme se zpátky k dýhám na nábytku.

Dnes se používá jako podkladový materiál dřevotříska. Samozřejmě že je to z důvodu ceny. A tak se musí dýhovat, aby to bylo ke koukání.

Tmelit - brousit

Pokud najdete poškozenou dýhu jen povrchově, stačí jen leštit tak dlouho, až se sjednotí tvar a hladkost. Pokud je to nutné, rýhu či vryp vyplňte voskovým tmelem vhodné barvy nebo včelím voskem. Při tmelení truhlářským tmelem postupujeme podle pokynů výrobce. Nakonec opravované plochy přetřeme měkkou látkou mírně napuštěnou terpentýnem.

V závěru tmelená místa zaleštíme nejjemnější ocelovou vlnou tak, aby povrch byl dokonale rovný. Pokud jde o politurovaný nábytek, plochu jemně přetřeme roztokem na ošetření politury. Poté místo zbrousíme brusným papírem o zrnitosti 240 a několika tenkými vrstvami nalakujeme, případně podle původního povrchu natřeme voskem.

Lepíme dýhu

Nejčastější problém u dýhy, která byla vystavena slunci a vlhkosti, je větší odloupnutí. Zde je třeba odloupnutou dýhu nejdříve změkčit přes vlhký hadřík teplou žehličkou, pak pod ni injekčně zavést trochu klihu a palcem ho uvnitř rozetřít. Jestliže je to nutné, jemně ji nařízneme, abychom pod ni mohli klih dostat. Takto ošetřené místo přitiskneme ztužidlem a necháme zaschnout. Pokud jde o novější kus nábytku, kde je dýha lepena natavením lepidla, stačí středně horkou žehličkou místo s mírným tlakem několikrát přežehlit.

Záplatujeme


Někdy už nejde dýha opravit. A tak je třeba sehnat novou. V takovém případě je třeba nejdříve ve specializovaném obchodě nebo u truhláře sehnat dýhu, která odpovídá té původní tloušťkou, barvou i texturou. Pak v poškozené dýze vyřízneme takzvané kontrolní okénko, pod které podsuneme vzorek nové dýhy, abychom zjistili, jak ji nasměrovat vůči původnímu materiálu. Poté ji nahrubo seřízneme na požadovanou velikost a podsuneme pod vyřízlý otvor.

Z obou dýh najednou vyřízneme skalpelem nebo nožem s velmi ostrou čepelí záplatu ve správné velikosti, důležité je, abychom prořízli obě dýhy najednou. V místech, kde řežeme dýhu napříč podélných vláken, vedeme řez klikatě, abychom zabránili štěpení či zatrhávání dýhy na okrajích řezu. Potom opravované místo potřeme klihem, záplatu přesně sesadíme s původní dýhou a přiklížíme, švy sesazení pak třeme úzkou stranou kladívka, abychom zpevnili napojení dýhy a záplaty. Nakonec opravované místo ošetříme jako v případě tmelení.

Zdroj: renovacestarozitnehonabytku.cz, chatar-chalupar.cz