Ve městě zloději často uspějí, protože využijí anonymity, lidé si jejich chování často ani nevšimnou, protože se chovají suverénně. Dalším mínusem je to, že se sousedi často ani neznají a podobně. Na chatě nebo chalupě by si třeba i sousedé řádění zloděje všimli, problém tkví ale zase v tom, že někdy bydlí příliš daleko, chata nebo chalupa je na samotě a tak má zloděj volné ruce a hodně času, aby do objektu vnikl. Za rok se běžně eviduje někdy až 3000 vloupání do chat na území republiky. A koncem září začíná hlavní sezóna vloupání do víkendových obydlí.

Opatrnost není zbytečná

Stále platí, že v chalupě a chatě, ať honosné nebo spartánsky zařízené nenecháváme přes zimu nic drahého, jedinečného, o co nechceme přijít. Příležitost zlodějům nedáváme ani nabídkou věcí v interiéru. Všechno, co z cenných věcí můžeme odvézt, odvezeme s sebou. Zloději mohou odnést notebook i zásoby vína. Je pak otázkou, co nenechavci v chatě pohledávají – pokud chtějí přespat, hrozí, že chatu zapálí. Hledají-li pár konzerv, výsledkem bude rozbití okenních skel anebo okenice. Jestliže sem vpadne tlupa ničitelů, můžeme se nadít rozbitého nábytku, stěn i podlahy, pokud programem chuligánů bude jen ničení pro ničení. Aby nám ale do chaty a chalupy nevlezl nikdo a to s jakýmkoliv cílem, opět (tak jako doma) poprosíme sousedy o občasné dohlédnutí, i když to pro ně bude možná náročnější. Souběžně bychom si ale určitě měli pořídit některý z bezpečnostních systémů.

Zásady bezpečí víkendových obydlí

  • v době mimo sezónu chatu a chalupu co nejlépe zabezpečit
  • nenechávat v nich nikdy věci vyšší hodnoty
  • chatu nebo chalupu jezdit průběžně kontrolovat nebo tím pověřit místní sousedy

Různé systémy zabezpečení víkendových objektů

Systém David pracuje po zapojení čidel v objektu jako mobilní telefon. Po případném překonání dveří nebo oken a vniknutí do domu zlodějem vám pošle SMS a navíc zatelefonuje. Při instalaci se jen připojí pohybové čidlo anebo čidlo otevření dveří. Systém to pak umí rozlišit a pošle přesnou zprávu, kde byla ochrana chaty či chalupy překonaná - například dostanete zprávu o tom, že je otevřené okno nebo dveře. Systém se ale nespoléhá jen na elektrickou síť, je zálohovaný baterií, tedy budete informovaní také v případě výpadku elektrického proudu. Za tento systém zaplatíte asi 10000 korun.

Další systém Alexor nabízí několik balíčků rozlišených podle velikosti domu, například pro malé nebo větší chaty a chalupy. Do menších chat se tak třeba hodí balíček Bungalov. Souprava obsahuje bezdrátovou ústřednu s vnitřní sirénou, ovládací klávesnici, magnetický kontakt pro kontrolu otevírání dveří, dva detektory pohybu, venkovní sirénu s majákem a teploměrem a také bezdrátovou klíčenku k ovládání celého systému. Cena souprav začíná zhruba na 10000 korunách a zahrnuje montáž a zaškolení majitele chalupy coby obsluhy systému.

Zabezpečovací systém SimCam je vhodný speciálně do chat a chalup. Poskytuje zabezpečení a dohled přes mobil prostřednictvím nainstalované kamery. V případě vloupání poskytuje okamžitou informaci prostřednictvím SMS a MMS zprávy. Dostanete na mobilní telefon ihned obrázky z místa vloupání a můžete také využít přímého odposlechu, bezprostředně tak uvidíte i uslyšíte, co se v chalupě děje.

Vybíráme pokud možno systémy informující bezprostředně o vloupání, přičemž informace má mít několikanásobné jištění (současně SMS, MMS a přímý odposlech). Rychlost je přitom vždy důležitá, protože se může ihned reagovat na vniknutí do objektu a obratem zavolat policii nebo pult centralizované ochrany, pokud na něj nejste přímo připojeni.