Když jsou v substrátu černé mušky

Pokud se kolem vaší orchideje začínají potulovat drobné černé mušky, budou to patrně smutnice. Zatímco dospělci vaší orchideji neublíží, s larvami je to horší. Jejich larvy žijí v půdě a při přemnožení mohou ožírat kořínky rostlin.

Dospělých mušek se můžete zbavit za pomoci lepových desek, případně můžete použít insekticid do substrátu. Vhodná je i biologická ochrana ve formě hlístice Steinernema feltiae, která na smutnicích parazituje. Hlístice žijí pouze v substrátu, po vyhlazení smutnic zmizí také.

Jak vypadají svilušky?

Usadili se na vašich orchidejích bílé pavučinky a spolu s nimi i malí broučci o velikosti asi tří milimetrů? Pak máte tu čest se sviluškami. Svilušky jsou saví škůdci, s nimiž se setká téměř každý, kdo má doma pokojové rostliny.

První pomocí je omýt rostliny odstátou a měkkou vodou, poté je doporučujeme postříkat insekticidem proti savému hmyzu.

Další možností je použití zdravotně nezávadného přípravku, který se skládá z řepkového oleje a lecitinu. Ten sviluškám zalepí dýchací otvory a zneškodní je. Jde o kontaktní přípravek, proto nesmíte vynechat žádnou část rostliny. Květiny poté propláchněte teplou vodou.

Žluté skvrny na listech

Objevily se na listech orchideje žluté podlouhlé skvrny, které mají tendenci se rychle šířit? Pak si dejte pozor – může se jednat o houbové onemocnění. Pokud budou skvrny postupně tmavnout, máte téměř jistotu. Tyto nemoci napadají orchideje zejména v zimě a na začátku jara, kdy se pěstují při nízkých teplotách a hodně je zaléváte. Phalaenopsis (rod orchideje) na toto trpí velmi často, protože má ráda teplo.

V takovém případě je třeba změnit podmínky pro pěstování orchideje – nezalévejte listy, do uzdravení rostliny ji ani neroste. Poškozené listy je třeba odstranit, pokud nezbude dost pravých listů, tak jen odstřihněte poškozená místa nožem, ten je vhodné dezinfikovat v hypermanganu. Řezná plocha se musí posypat práškem z drceného dřevěného uhlí. Ten rostlinu dezinfikuje a vysuší.

Zdroj: ireceptar.cz