Ořešák královský pochází původně z Asie, ale v českých zemích zdomácněl již ve středověku. A není divu – kromě vynikajících a zdravých ořechů může nabídnout i léčivé účinky, dříve se využíval i v barvířství, extrakt z listů se používá při výrobě přírodní kosmetiky a jeho dřevo, pověstné svou krásou a hustotou, je ideální pro výrobu exkluzivního nábytku, hudebních nástrojů i parket. Listy ořešáku mají také schopnost likvidovat určité houby a bakterie, proto se tradičně vysazoval poblíž hnojišť.

Ořešák potřebuje slunce, prostor i vláhu

Ořešák se dnes vysazuje nejen kvůli úrodě ořechů, ale také jako okrasný či stínící strom. Než si ale koupíte sazenici, je dobré zvážit velikost vašeho pozemku – ořešák potřebuje dostatek místa. Divoké ořešáky mohou dorůst až do výšky 45 metrů, ale i zdomácnělé kultivary dorůstají průměrně 15 metrů, navíc mají širokou korunu. Počítejte tedy s tím, že pro jeho výsadbu potřebujete prostor a slunce. Není proto vhodné vysazovat ho například do blízkosti domu. Je také nutné počítat s tím, že sám vrhá mohutný stín, takže by se některé rostliny, zvlášť na malém pozemku, mohly ocitnout ve „věčné tmě“. Pokud byste měli natolik velkou zahradu, že by v ní byl prostor pro víc ořešáků, zachovávejte mezi nimi rozestup alespoň deset metrů, aby měly stromy dostatek prostoru i poté, co vyrostou a jejich koruny se rozkošatí. Vzhledem k jeho potřebě vláhy je ideální, pokud může být vysazen v blízkosti pramene, protože jinak může začít odčerpávat vláhu okolním rostlinám, především trávníku.

Ořešák ocení vápník i draslík

Ořešák má rád vzdušnou hlínu s vyšším obsahem vápníku. Sazenice lze sázet na jaře i na podzim. Jarní výsadba je vhodnější pro chladnější regiony, v teplejších oblastech sázejte na podzim. Současné štěpované sazenice dají první úrodu již tři roky po vysazení, pokud byste pěstovali semenáče, museli byste na úrodu čekat 15 let. Je také nutné brát v úvahu nižší odolnost stromu vůči mrazu v období květu, jarní mrazíky tedy mohou tenčí větve a květy poškodit, ale jinak je ořešák vůči nízkým teplotám dost odolný. V prvních letech se doporučuje jemně okopávat půdu kolem kmene, každoročně potom strom pohnojit hnojivem s vyšším obsahem draslíku, jednou za tři roky přidejte hnůj nebo kompost. Ořešák má také rád vápnění.

Nejoblíbenější odrůdy

Sazenice vybírejte z prověřených zdrojů. Nejpopulárnější mezi zahrádkáři jsou kvalitní, středně velké, snadno loupatelné a trvanlivé odrůdy takzvaných polopapíráků. Zahradnictví nabízejí osvědčené odrůdy, u nichž vám poradí i nejlepší způsob pěstování a uchovávání úrody. Pořízení domácí zásobárny výborných ořechů potom už nic nebrání.

Zdroje: chatař-chalupář.cz, výživovo.cz