Vyrobte si osobité a nápadité svícny na slavnostní vánoční tabuli. Oživí ale i obyčejný pracovní kuchyňský stůl nebo parapet. Nemusí být finančně náročné. Máme pro vás pár tipů, u kterých je základem úspěchu popustit uzdu fantazii a kreativitě. Využijeme přitom nejrůznějších přírodnin, ale i věcí, které máme napůl zapomenuté doma. Nakoupíme svíčky a některé dekorační doplňky, jako jsou třeba tzv. andělské vlasy, které dotvářejí vzhled nejen svícnů, ale i květinových vazeb a dají se jimi efektně obtočit i ošatky nebo mísy s ovocem. Dále použijeme skleněné bílé nebo stříbrné dekorační perličky, taftové stužky, jutové provázky a kousky juty, dřevěné korálky, ale třeba také hrst hliněných kuliček anebo porcelánových knoflíků, které rozprostřeme na kameninovou misku, na níž bude stát svíčka.

V parku nebo v lese sesbíráme drobné souměrné borové šišky, dále potřebujeme drobné jedlové a smrkové větvičky – seženeme i nějakou větvičku stříbrného smrku. Budou se nám hodit i nádherně voňavé kdoule – malé, po citronu vonící žluté plody podobné malým jablíčkům, které ještě teď najdeme na volně rostoucích pichlavých keřích (často jsou i součástí živých plotů). Dále využijeme i maličká červená (panenská) jablíčka, ořechy a oříšky.

V troubě usušíme plátky pomerančů a citronů – sušené plátky potom napíchneme na větvičky ve váze, využijeme jako dekoraci svícnů anebo z nich vyrobíme řetěz na kuchyňské okno. Můžeme je také naaranžovat na větvičky jmelí.

Základnou svícnů v rustikálním duchu mohou být krásně oranžové terakotové květináče nebo obaly na květináče. Lze použít různých tvarů – od amfor po střídmé válce, misky nebo kvádry.

Svícen můžeme vyrobit také z květináče s krásnými podzimními květinami – vřesem, který díky teplému počasí stále máme na balkoně nebo zahradě. Dva květináče s vřesem růžovým a fialovým vložíme do bílých porcelánových obalů na květináče. Pak mezi větvičky vřesu (po okraji květináče) zapíchneme do zeminy tři velmi dlouhé a tenké bílé svíce, které budou z barevných květů jakoby vyrůstat. Květináč s růžovým vřesem můžeme ještě ovázat růžovou stužkou a na květináč s fialovým vřesem dát stužku opět v odpovídající barvě.

Ty největší a nejsilnější svíčky ovineme taftovou stuhou nebo jutovým provázkem, či na svíčku nasuneme proužky z vroubkovaného kartonu a převážeme provázkem.

Vždycky ale svíčky i svícny zdobíme promyšleně a bezpečně tak, aby (většinou suché) ozdoby s odhořívající svíčkou nezačaly hořet.

-ag-Foto: Archiv In