Spisovatel, producent a režisér kultovního filmu „Avatar“, který získal tři Oscary za film „Titanic“ z roku 1997, koupil tuto nemovitost za 3,5 milionu dolarů v roce 1989, přibližně v době, kdy se oženil se svou třetí manželkou, oscarovou filmovou režisérkou Kathryn Bigelow. Na konci roku 2003, několik let poté, co se oženil se svou pátou a současnou manželkou, bývalou modelkou a herečkou Suzy Amis Cameronovou, spoluzakladatelkou drahé, ekologické (a veganské) soukromé akademie s názvem MUSE School, získal také sousední statek a obě nemovitosti propojil.

Když to vezmeme v číslech, nemovitosti se nacházejí na pozemku o rozloze 4,5 akru. Oba domy dohromady mají téměř 1 600 metrů čtverečních užitné plochy a nachází se v nich 11 ložnic a 10 plných koupelen a 3 poloviční koupelny. Kromě velkého množství obytných a jídelních prostor se v každém domě nacházejí dvě luxusně a velmi nákladně vybavené kuchyně, dva venkovní bazény s vířivkami a parkovací prostory pro více než dvě desítky aut s garáží, do které se jich vejde osm. Na fotografiích můžeme také vidět nejmoderněji vybavenou promítací místnost s plyšovými sedačkami nebo domek pro hosty a strážní domek, které se rovněž na pozemku nacházejí.

Manželský pár patří mezi aktivní ekology, kteří se také rozhodli pro vegetariánský styl života, nicméně provoz jejich domu příliš ekologicky nevypadá vzhledem k velkému množství kachlových fontán a dvěma bazénům, velkému množství bujné vegetace a rozsáhlým kobercům trávníku, jež se na pozemku nachází. Podle záznamů platí současní majitelé měsíční poplatky za energie a vodu ve výši 4200 dolarů!

Serra Retreat, enkláva nacházející se v podhůří Malibu, je již dlouho oblíbenou čtvrtí pro hvězdy zábavního průmyslu. Jeden z domů naproti Cameronově komplexu dříve vlastnila Olivia Newton-John a hned sousední pozemek patřil Britney Spears a jejímu bývalému manželovi Kevinu Federlinovi. Ti jej prodali Stephenu Sommersovi, známému režisérovi, který má na svém účtu filmy o Van Helsingovi či Mumii. Ten rezidenci prodal v roce 2014 fitness magnátovi Dannymu Erricovi. Další celebrity, které zde vlastnily či vlastní své rezidence, jsou například Mel Gibson, Kelsey Grammer, Wendy Hughes, Patrick Dempsey, Larry Ellison (který v Malibu vlastní více domů, než se dá spočítat), Dick Van Dyke a rocker Brad Delson z Linkin Park.

Důvodem k prodeji rezidenčního komplexu je právě snaha Cameronových žít ekologickým životem. Proto si zakoupili jinou, méně honosnou, ale mnohem ekologičtější rezidenci, která přesně vyhovuje jejich životnímu stylu. Kromě ní vlastní další dvě skromnější nemovitosti poblíž Calabasas, jednu získali v roce 1999 za přibližně 390 000 dolarů a druhou v roce 2005 za téměř 750 000 dolarů.