S jarem mnoho z nás často řeší, zda by to nechtělo zhubnout. Protože jsme odhodili zimní svršky a je na nás více vidět. Ale nejde jen o sledování hmotnosti, chytrá osobní váha toho umí mnohem více.

Chcete vědět, jak probíhá spalování tuků v těle?

Zdroj: Youtube

Odhad, nebo přesná čísla?

Osobní váhy se dělí na mechanické, digitální a diagnostické (analytické), vybírejte podle toho, co opravdu využijete. Pro občasné zvážení postačí jednoduchý mechanický/analogický přístroj, který ukazuje hmotnost na číselném ciferníku. Počítejte s odchylkami pár kilogramů. Naopak digitální a diagnostické váhy zobrazí vaši hmotnost s přesností na stovky gramů.

Co dokáže běžná digitální váha

I když se mezi sebou liší, většinou jde o design, nikoliv funkce. Digitální váhy s LCD displejem vyhodnotí vaši hmotnost pomocí několika snímacích čidel. Rychle se anulují výsledky. Kdyby náhodou někdo stál za vámi, stačí chvíli počkat a máte klid. Tyhle váhy jsou dobrý parťák na vaší cestě k hlídání hmotnosti. Nic víc. K jejich provozu potřebujete baterie, což platí i pro chytré váhy.

Základní pravidla vážení

Základní pravidla vážení
Osobní váhu mějte na jednom místě, mělo by jít o rovný a tvrdý povrch. Většinou se jako ideální čas pro vážení doporučuje ráno, po toaletě a před tím, než se nasnídáte. Važte se v porovnatelném oděvu, optimálně ve spodním prádle. A naboso. Pro běžné sledování hmotnosti postačí vážit se 1 až 2x týdně. Uhodnete, proč se nevážit denně?

Tyhle vám to spočítají

Analytické neboli diagnostické digitální váhy dokážou daleko víc. Pozor, nabídka jejich funkcí se liší. Běžně na základě zadaných dat jako například věk, výška či pohlaví vypočítají množství tuku a vody v těle, některé i podíl kostní či svalové hmoty, případně BMI (index tělesné hmotnosti). Měření zpravidla probíhá díky nepatrnému množství elektrického proudu, který při stoupnutí na váhu projde vaším tělem. Hodnoty se zaznamenají na základě elektrického odporu, proto byste se měli vážit naboso.

Větší přehled o zdraví

Ještě dokonalejší diagnostické váhy nabídnou třeba měření viscerálního tuku, který obaluje naše orgány a mění se také s věkem. Zjistit jeho hodnoty a podle potřeby je upravit znamená preventivně předcházet některým chorobám, včetně vysokého krevního tlaku. Hodit se můžou i hodnoty bazálního metabolismu (BMR – kolik energie potřebujete, když jste v klidu) a aktivního metabolismu (AMR – kolik energie potřebujete, když jste aktivní). Ale hodnotících parametrů je ještě více. U těchto vah se kromě senzorů v nášlapné části mnohdy používá také vytahovací madlo se snímacími elektrodami, které při měření držíte v rukou. Ovšem najdete dokonce i váhy, jež umí analyzovat tělo nejen jako celek, ale i jeho části (přesněji: ruce, nohy a trup).

S mobilem v ruce

Abyste mohli sledovat naměřené údaje kdekoliv, propojte diagnostickou váhu s mobilem skrz aplikaci, která data nejen uchovává, ale také zobrazuje v čase a ještě je dokáže vyhodnotit. A třeba i doporučit, jaký by měl být váš aktuální denní příjem kilojoulů. Ale pozor, váha není lékař. A druhá poznámka – prodávají se super chytré váhy, které naměřené údaje ukládají jen do své paměti, nelze je propojit se smartphonem, tabletem nebo s počítačem. Ještě se zajímejte, s daty kolika uživatelů umí váha pracovat (patrně nebudete doma jediní, kdo ji bude chtít využívat). Právě pro velkou rozdílnost nabízených funkcí se u diagnostických vah ptejte na každý detail, abyste si domů pořídili tu, jež vám dobře poslouží. A nestal se z ní jen lapač prachu.

Zdroj: weightwatchers.com, health.com