Areál Dolní Vítkovice je opravdu velkolepý co do rozlehlosti, zajímavé historie i současnosti. A je skvělé, že stále slouží, i když jinému účelu než dříve.

1. Technická rarita

Vítkovické železárny se zrodily v roce 1828 a železo se tu vyrábělo do roku 1998. Veškeré dění začal na počátku ovlivňovat hutní závod, na který se po několika letech nabalil první důl na dobývání uhlí, v roce 1836 se zapálila první vysoká koksová pec v habsburské monarchii a areál dále utěšeně rostl. Jeho unikátnost spočívá v kontinuitě provozu 170 let a také v propojení těžby uhlí, koksování a výrobě surového železa. Důl Hlubina, vysoké pece a koksovna patří mezi naše národní kulturní památky, objekty v areálu Landek park se řadí mezi kulturní památky.

2. Pro lepší přehled

Jedna z vysokých pecí se proměnila díky moderní nástavbě z oceli a skla v Bolt Tower, tady se dostanete do výšky téměř 80 metrů a uvidíte vše jako na dlani. Nástavba získala jméno podle tvaru, který připomíná (šroubovice), a navíc ji v roce 2015 pokřtil legendární jamajský sprinter Usain Bolt. Má evokovat oheň a navrhl ji architekt Josef Pleskot, který je autorem nového konceptu přestavby bývalých Vítkovických železáren. Návštěvu si předem rezervujte.

3. Prohlídkové okruhy a muzeum

Vítkovické železárny se nabízí poznat prostřednictvím mnoha prohlídkových okruhů. Například Uhelný okruh vás provede územím bývalého černouhelného Dolu Hlubina, prohlídka Projekt DOV vám představí moderní halu Gong, což je vlastně přestavěný původní plynojem, ale možností je více. Součástí Gongu je také Milan Dobeš Museum. Kromě sbírky děl představitele op-artu a průkopníka dynamického konstruktivismu Milana Dobeše, které jsou zde, potěší také krátkodobé výstavy. Aktuálně můžete vidět například tvorbu výtvarníka Krištofa Kintery. Výstava se jmenuje Neuropolis a prezentuje umělecká díla vzniklá z odpadu.

4. Technické světy

V rámci areálu dále najdete Velký a Malý Svět Techniky. Velký Svět Techniky netřeba dlouho hledat, moderní zrcadlová budova je dobře poznatelná. Vlastně jde o synonymum pro spoustu zábavně-naučných atrakcí. Nejmenší návštěvníky potěší Dětský svět, větší děti můžou proniknout do Světa vědy a objevů, Světa civilizace nebo Světa přírody. Malý Svět Techniky U6 se zase skrývá v bývalé energetické ústředně a provede vás historií technického pokroku. V jeho interaktivní dílně si nejen děti můžou zkusit soustružení nebo frézování.

5. Kousek stranou

K areálu patří ještě bývalý Důl Anselm, proměněný v Landek park, což je vlastně hornické muzeum. A ne ledajaké. Musíte však opustit Vítkovice a dopravit se do Petřkovic. Tady lze na vlastní kůži zažít, jak vypadal den horníka, sfárat do dolu v původní těžní kleci a projet se ve vozíčku téměř stejně jako havíři kdysi. Součástí parku jsou i naučné expozice, například důlního záchranářství, která patří mezi největší svého druhu na světě.


Zdroj: Dolní Vítkovice