Ostropestřec mariánský pochází ze Středomoří, ale již od středověku je rozšířený i u nás. Jedná se o mohutnou jednoletou či dvouletou bylinu připomínající bodlák, která od července do září kvete fialovými květy. Z nich se koncem léta vyvinou plody-semena. Ta díky obsažené účinné látce silymarin přispívají k normální funkci i pročištění jater, pomáhají při jejich zánětech, mírní následky nemírného pití alkoholu i otrav, regenerují jaterní buňky i cévy. Kromě blahodárného vlivu na játra ostropestřec působí i jako antioxidant, udržuje správnou hladinu cukru v krvi, podporuje činnost srdce i imunitu. Semena ostropestřece jsou prevencí vzniku žlučových kamenů, působí příznivě na křečové žíly i při onemocněních žlučníku, sleziny a dvanácterníku, při astmatu a alergiích. Pro své detoxikační účinky je ostropestřec doporučovaným doplňkem stravy při hubnutí.

Drcená semena jsou nejúčinnější

Ačkoliv se často doporučuje konzumace ostropestřece v podobě čaje, není to právě ideální varianta. Silymarin se totiž ničí při teplotě vyšší než 40 °C, takže zalévání horkou vodou tuto nejcennější účinnou látku znehodnotí. Mnohem účinnější formou je přímá konzumace drcených semen, která zaručí vstřebání účinné látky, a navíc napomáhá „mechanickému“ pročištění trávicí soustavy. Nejúčinnější jsou semena, která nebyla během procesu drcení vystavena působení kovu a teplotám vyšším než 40 °C. Takto drcený ostropestřec ale rychle podléhá oxidaci, je proto nutné uchovávat ho v uzavíratelných obalech bez přístupu vzduchu.

Dopřejte si ozdravnou kúru

Osvědčeným způsobem je užít 4x denně 1 čajovou lžičku drcených semen, a to buď ¾ hod. před jídlem, nebo ¾ hod. po jídle. Je možné i dávkování 2x 2 čajové lžičky denně. Drť zapijte dostatečným množstvím vody, je možné konzumovat ji také zamíchanou do jogurtu, kefíru, džusu nebo smoothie. Tímto způsobem můžete ostropestřec užít podle potřeby, ale také můžete absolvovat nepřerušovanou detoxikační kúru, což je vhodné právě po zimě a Vánocích, kdy je tělo zatížené vánočním a silvestrovským hodováním a popíjením.

Kúra trvá 12 týdnů a měla by vám nejen regenerovat játra, ale také zlepšit trávení, snížit cholesterol, pomoci zredukovat hmotnost a dodat novou energii. V prvních 10 dnech kúry je vhodné zdvojnásobit dávky, aby se nastartovala regenerace, takže užívejte 4x denně 2 čajové lžičky drcených semen. V době trvání kúry se vyvarujte alkoholických nápojů, tučných potravin a pokud možno i syntetických léků. Ostropestřec není vhodný pro těhotné a kojící ženy nebo lidi s vysokým tlakem, ostatní ale budou jeho účinky na organismus jistě mile překvapeni.

Zdroje: bio-detox.cz, vášbylinkář.cz