V první řadě bychom měli zajistit, aby do dětského pokoje prostoupilo co nejvíce světla denního. „Denní světlo je pro učení i práci nejpřirozenější, využijte jej proto na maximum. Nejvhodnější variantou, pokud to místnost umožňuje, je umístit stůl pro školáka přímo k oknu. Kromě oken pak lze denní světlo do místnosti přivést například také pomocí světlovodů,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

S nástupem podzimu se však dny budou krátit a dětem bude třeba zajistit dostatečné umělé osvětlení pro psaní domácích úkolů, čtení, ale také hraní a koukání do monitoru počítače.

Centrální svítidlo v dětském pokoji může být jakéhokoli tvaru, v závislosti na výšce stropu i na osobních preferencích, vždy by však mělo vydávat rozptýlené světlo. V pokojích větších rozměrů se uplatní flexibilní typ svítidel, u kterých se dá nastavit směr, nebo dokonce sama poloha světelného zdroje. Zajímavou variantou jsou svítidla lanková a kolejnicová, jimiž na stropě můžete libovolně posunovat a otáčet.

Dalším užitečným typem centrálního osvětlení je spotové stropní světlo, které na ramenech nese několik bodovek. Ty se opět dají namířit libovolným směrem, čímž se prosvětlí každý kout pokojíku.

Velkou pozornost je třeba věnovat osvětlení psacího stolu. Vhodné jsou stolní lampy s kloubovým ramenem, u nichž lze měnit sklon, směr i intenzitu světla. Lampa by měla být dostatečně vysoká, aby světlo osvětlovalo stůl z výšky kolem 30 cm. Důležité je také neprůhledné stínidlo kryjící celou žárovku - světlo lampy nesmí dětské oči příliš oslňovat. Dítě by si dále mělo navyknout svítit si u práce jak lampou, tak zároveň i centrálním svítidlem, což je pro oči mnohem citlivější, než kdyby svítila jen lampa a zbytek pokoje tonul ve tmě.

Zvláštní svítidlo přistavíme i k dětské posteli, přičemž u mladších dětí stačí světlo tlumenější, aby se nebály usínat. Školáci, kteří si před spaním v posteli čtou, budou potřebovat světlo intenzivnější. Vedle postelí se uplatňují i orientační svítidla, která se automaticky rozsvítí díky senzoru pohybu. Děti si tak mohou během noci bezpečně odskočit na toaletu, aniž by šátraly po vypínači.