Ta doba přišla. LED diody zaplavily svět.

Nejprůkazněji to dosvědčují žárovky, které ještě před pár lety byly z velké většiny s wolframovým vláknem. Dnes jsou uvnitř LED diody. Pokud jste si toho ještě nevšimli, tak jen proto, že patice je stále stejná.

Žárovkami to zdaleka nekončí

LED diody můžeme díky jejich nízké konstrukční výšce pořídit i v souvislém velmi tenkém pásku (cca 1 - 2 mm), který pak můžeme aplikovat v interiéru takřka kdekoliv. Osvětlovat mohou například schodišťové stupně, zvýraznit jimi můžeme detail: krbovou římsu, barový pult, vložit je můžeme do spár obkladů či dlažby. Oblíbené jsou také obrazy na stěně nebo stropě (například souhvězdí nad dětskou postýlkou).

Soubor LED diod se využívá také tam, kde chceme vytvořit nepřímé osvětlení, tedy světlo, které se přes strop nebo stěny odráží zpět do místnosti. K nasvícení celého prostoru jsou ideální v podhledu, jehož hrany mohou kopírovat půdorys místnosti. Lze jimi světelně vymezovat i určitou část prostoru (např. nad sezením s konferenčním stolkem). Zvýraznit můžeme i atraktivní architektonické řešení, např. oblouk, niku apod.

Nábytek, který svítí

Je zřejmé, že široké využití LED diod nenechalo na pokoji ani návrháře nábytku. Nízká konstrukční výška je dovoluje integrovat do nejrůznějšího nábytku, velmi oblíbená jsou sedátka z průsvitného plastu, který dovoluje procházet svitu LED diod. Ze stejného materiálu jsou také k dostání stolky, křesílka apod. LED diody zkrášlují i nábytek z čirého skla, známý je jídelní (nebo chcete-li pracovní) stůl posetý stovkami malých světélek. Standardně bývají LED diody integrované v nábytkových stěnách, kde světelně zvýrazňují její část, praktické jsou v knihovnách, díky nimž se snadno orientujeme v jednotlivých titulech, a samozřejmě jimi lze osvětlit i polici s vystaveným uměleckým dílem. Pásky LED diod mohou ovšem zvýrazňovat jen určitou část solitéru, a tak mohou být umně schovány v záhlaví lůžka, v podnoží sedací soupravy apod.

Ledky v koupelně i léčí

Ani výrobci koupelnového zařízení neopomíjejí LED diodová svítidla, se kterými se můžeme setkat u většiny koupelnového vybavení. Dopřát si je můžeme ve vaně i sprchovém koutu, kde mají nejen estetický, ale i léčebný význam. Díky tomu, že můžeme měnit barvu LED diodového světla, vzniká takzvaná chromoterapie. Metoda využívá barvy k harmonizaci fyzické, psychické a emoční stránky osobnosti. Setkat se už můžeme i se sprchovými a umyvadlovými bateriemi s integrovanou LED diodou.

LED diody ovšem mohou zkrášlovat vaši koupelnu i jiným způsobem. Koupit totiž můžete pásky, které jsou kvůli bezpečnosti zalité v pryskyřici, a ty pak dle přání použít. Působivé jsou ve sprchovém koutě (tzv. podomítkové provedení) nebo lemující odtok vody. Relaxační atmosféru získáme i podsvícením vany, jejíž čelní panel může být z průsvitného materiálu, samozřejmostí jsou nasvětlené integrované police, niky ad.

Jsou dostupné?

Přestože LED diody patří k nejmodernějším zdrojům světla, jejich pořizovací cena nepatří k nijak závratným. Žárovky se pohybují v řádu několika desítek korun (cca 70 - 300 Kč/ks), LED pásky pak v řádech stokorun (200 - 500 Kč/bm). K nim je ovšem ještě nutné dokoupit transformátor (100 - 300 Kč).

Výhody LED diod:

  • dlouhá životnost
  • velmi nízká spotřeba elektrické energie
  • nízká konstrukční výška
  • téměř nulová poruchovost
  • vysoká účinnost
  • mohou svítit milióny odstíny barev

Foto: www.thinkstock.com, Osram, Ingo Maurer