V dnešní době se trend zcela jednoznačně ubírá směrem k neobvyklým a především přírodním materiálům, jako je ratan, proutí nebo tkanina. Kromě nábytku a doplňků je najdeme i na osvětlení.

Ratanová svítidla

Ratanová svítidla se v dnešní době těší stále větší oblibě. Může za to jejich krásný a elegantní vzhled, nápadité tvary, jedinečnost a schopnost doplňovat všechny druhy stylů. Do boho, japandi či skandinávského stylu bydlení tak ratanová svítidla padnou jako ulitá.

A co je vlastně ratan? Ratan je druh rostlin, které rostou ve tvaru prutů. Je oblíbeným materiálem na osvětlení, protože vyniká především texturou a přírodní barvou. Svítidla z ratanu a jiných přírodních materiálů ponechávají svou texturou otevřené prostory k propouštění světla, čímž vytvářejí jemně rozptýlenou záři, anebo dekorativní světelný vzor podobný mřížce.

Stínidla z přírodních materiálů

Oblibu si získávají také stínidla z proutí s bambusovou konstrukcí a ručně tkanými kryty z kopřivových vláken, tkané bavlny nebo kryty z konopí. Tento typ lustrů poskytne teplé světlo, které zútulní interiér.

Pokud chcete, aby bylo osvětlení výrazným prvkem vašeho interiéru, volte ho v kontrastní barvě a nebojte se větších rozměrů. Do bílé kuchyně umístěte osvětlení z černého ratanu, které se dokonale hodí do moderního interiéru. V tmavších interiérech naopak zazáří lustr v červené barvě.

Výhodou těchto druhů osvětlení je jejich lehkost a nenáročnost na údržbu. Hodí se do interiérů zařízených v přírodním nebo etno stylu, které vyzdvihují interiérové dekorace z cizích kultur.

Zdroj: livinghome.cz, lepatio.cz