Jestliže se vám zdá, že všechna kuchyňská dvířka jsou stejná, připravte se na překvapení. Od klasických pantů až po moderní výklopy a rolety, vysvětlíme vše!

Otevírat můžete i úplně bez úchytek! Populární způsob:

Zdroj: Youtube

Panty - nejpoužívanější způsob

Panty jsou jakési evergreeny mezi mechanismy na otevírání kuchyňských dvířek. Jejich jednoduchost a cenová dostupnost z nich dělají těžko překonatelnou volbu. Ale nezoufejte, i tyto tradiční prvky prošly v posledních letech modernizací - v současnosti se potkáte s klasickými panty, s tlumením, panty bez pružin a s dalšími různými specialitami.

Klasické panty jsou základem naší kuchyně. Jsou cenově dostupné a praktické, jejich jedinou nevýhodou je, že nám svým hlasitým dovíráním narušují klid domova. A pak tu máme panty s tlumením. Jejich zavírání je tak tiché, že si ho ani nevšimnete. Dvířka s těmito panty vyžadují úchytky, ale stojí to za to.

A co panty bez pružiny? Ty se používají u dvířek bez úchytů a pro otevírání stačí lehké zatlačení. Ale nezůstáváme jen u běžných pantů, existují i různé speciální panty jako například panty pro rohové skříňky, panty s různým úhlem otevírání a panty určené pro širší materiály.

Výklopy jsou moderní

Zejména u horních kuchyňských skříněk se těší velké oblibě. Díky tomu, že se otevírají směrem nahoru, už vám nebudou při vaření překážet.

Mechanické pružinové výklopy pomáhají při otevírání a zajišťují tiché a plynulé zavírání dvířek. Jejich skvělou vlastností je, že zůstanou otevřené v jakémkoli úhlu, který si zvolíte. Dalším typem jsou plynokapalinové výsuvy, ty zajišťují opravdu plynulé otevírání a zavírání dvířek.

Pokud jste milovníci minimalismu a úspor prostoru

Rolety a žaluzie jsou pro vás tou pravou volbou. Tyto kompaktní zázraky vám ušetří spoustu prostoru tím, že eliminují prostor potřebný na otevírání dvířek. Ovšem buď potřebují nějaký prostor pro návin, nebo se posivají do zad skříněk, takže na tloušťku skříňky ubírají dvojnásobek.

Zdroj: cabinetcraftvegas.com, laurysenkitchens.com