Lidová pranostika praví „teplé září – úrodě se daří“. Jak se zdá, bude i to letošní počasí poměrně teplé a většinou nás nezklame ani nadílka ovoce. Trochu potíží nám možná nadělaly vosy, které se během posledních srpnových dnů pustily do dozrávajících plodů, ale těch už se co nejdříve pro tento rok zbavíme. Dalším škůdcům ovocných stromů můžeme zamezit v jejich „řádění“ pomocí lepových pásek obtočených kolem kmenu. Ve volných chvilkách můžeme procvičit své svaly kopáním děr pro podzimní výsadbu ovocných dřevin, ale převážnou část své zahradnické energie budeme věnovat úrodě. Hlídáme zimní jablka V září začínají dozrávat odrůdy zimních jablek. Někdy se stává, že řada plodů končí na zemi ještě před dozráním, kde se stávají útočištěm vos. Je proto třeba co nejčastěji obcházet s kýblem zahradu a opadané plody sbírat. Mnohé z nich se dají po úpravě zpracovat na kompot, červivé a nahnilé pak raději zlikvidujeme. Do hlavní sklizně se sice pustíme až v říjnu, ale můžeme už trhat jablíčka, která dozrála o něco dříve. Zda jsou zralá, se přesvědčíme rozkrojením. Mají–li už tmavá semena, můžeme je sklidit. Než se pustíme do sklizně Pokud chceme předejít problémům se skladováním jablek či hrušek nebo jsme se už v minulých letech potýkali s tzv. skládkovou strupovitostí, lze ovocné stromy přibližně 14 dní před sklizní ošetřit 0,2% Kuprikolem nebo jiným z novějších doporučených přípravků. V každém případě bychom ale měli místnost, kde budeme ovoce skladovat, důkladně vyvětrat, vyčistit a vybílit vápnem, do kterého přidáme modrou skalici. V tomto období končí sklizeň broskví, které je třeba co nejrychleji zkonzumovat nebo zpracovat na kompot. Postupně začínají dozrávat švestky a slívy, jež můžeme rovněž usušit a uložit na suchém místě. Pozor na choroby Pokud nám plody peckovin připadají příliš strupovité a hrbolaté, přesvědčme se, zda stromy nejsou napadeny šárkou. Ta se projevuje klikatými proužky a znetvořeným strupovitým povrchem jako od neštovic. Napadené ovoce má méně cukrů a je kyselé. Na listech stromů pak bývají vidět proti světlu bledě nebo žlutozelené skvrny. Nejčastěji je objevíme na mladých výhonech vyrůstajících z kořenů. Kromě švestek napadá tato choroba i mirabelky, slívy, renklódy, meruňky i broskvoně. Nezbytná opatření K vymícení šárky je potřeba celý soubor opatření. Každopádně musíme napadený strom vykopat a spálit. Je-li to možné, vykopeme do vzdálenosti až 1000 metrů kromě nemocných stromů i keříky trnky a kustovnice, které někdy bývají nositeli této choroby. V celém prostoru rovněž ničíme mšice jako hlavního přenašeče. K jejich likvidaci používáme například Pirimor, Aztec nebo Reldan. Při výběru nových stromků bychom pak měli dát přednost odolnějším odrůdám, jako je například „Zelená renklóda“, švestka „Stanly“, „Mirabelka nancyská“ ad. Vysazené stromky bychom pak měli po dobu pěti let pečlivě kontrolovat, zda na ně nebyla nemoc znovu zanesena. Ošetření řezem Keříky rybízu a angreštu jsou již dávno otrhané a nyní můžeme přistoupit k jejich průklestu. Odstraňujeme nejenom staré odplozené dřevo, ale i slabé výhony. Optimální je ponechat na každém stromku šest až osm prutů. V tomto období rovněž odstraňujeme odplozené pruty maliníku. Snažme se dodržet harmonogram nejdůležitějších prací. Do poloviny měsíce bychom například měli skončit i s průklestem peckovin a ořešáků. Zahradní jahody Při ošetřování ovocných dřevin obraťme rovněž oči k zemi a podívejme se, co potřebují naše jahody. V každém případě jim prospěje okopání, přihnojení rozleželým kompostem a vhodná zálivka. Stále plodícím jahodníkům vyštipujeme květy a plody, které by již nestačily dozrát. Pro rychlejší dozrání plodů a prodloužení vegetace je možno využít fóliových krytů. S vysazováním hrnkových sazenic bychom si měli pospíšit. Musíme být hotovi nejpozději do poloviny měsíce. -ra-