Sadaři ví, že právě toto období je poslední přípravou na následující sklizeň. Vzhůru tedy do sklepa, který musíme připravit na skladování ovoce a zeleniny. Prohlédneme ho, uklidíme a vyčistíme, případně nastříkáme nějakým protiplísňovým prostředkem. Natřeme stěny vápnem a modrou skalicí a během teplých dnů pořádně vyvětráme. Teprve pak, když je vše včetně polic, lísek a bedýnek s pískem připraveno, můžeme vyrazit do sadu a ještě chvíli se těšit ze zlátnoucích i červenajících plodů. Ale žádné lenošení! Září je ryze pracovní měsíc i v zahradě ovocnáře.

Jabloně V této době začínají opadávat plody zimních odrůd jablek. Pro kontrolu je rozřízneme, a když zjistíme, že jsou jejich semena hnědá, můžeme je sklidit. Ale pozor, abychom něco neuspěchali, hlavní sklizeň nastává až v říjnu. Některé ovoce dozrává nerovnoměrně a sklízí se někdy i nadvakrát či natřikrát. Plody vystavené slunci dozrávají dříve než jablka ze zastíněné části koruny stromu. Ovoce ze zákrsků a palmet jabloní štěpovaných na spoře rostoucích podnožích dozrává také dříve než na kmenových tvarech pěstovaných na semenáčích.

Ze zimních jablek ukládáme na zimu především odrůdy: Banánové zimní, Bláhovo oranžové, Breuhahnovo, Coxovu renetu, Delicious, Hájkovu muškátovou renetu, Idared, Jonathan, Mac Intosh, Ontsario, Spartan, Staymared, Starking, Starkrimson, Wealthy, Zvonkové a řadu dalších. Pro uložení češeme jablka suchá a se stopkou, nepoškozená a v plné zralosti.

Slivoně V září dozrávají také švestky, slívy a končí sklizeň pozdních broskví. Švestky a slívy zčásti sušíme a zpracováváme na kompoty, případně rozvařujeme na klevelu a povidla. Zralé, nečervivé švestky, sklizené s větvičkami a podložené síťovinou se zavěšují nad hladinu vody ve studni. Nízká stejnoměrná teplota a vysoká vlhkost vytvářejí příznivé podmínky k uchování švestek do pozdního podzimu.

Další práce v sadu Připravujeme také jámy na výsadbu nových ovocných stromků. Do půlky měsíce dokončujeme zkracování výhonů u broskvoní a prosvětlujeme jim koruny stejně jako meruňkám. Začátkem září jsou výhony ještě ohebné a plné mízy, proto je můžeme lehce ohnout nebo zaštípnout. V této době nepouštíme téměř zahradnické nůžky z ruky. Tvarujeme stromky, především palmety, vystříháváme také odplozené a přebytečné výhony maliníku.

Vinná réva Stolní odrůdy révy v našich podmínkách dozrávají po celé září až do října. Musíme je chránit před nenechavými ptáky jemnými sítěmi. Se sběrem ale příliš nespěcháme, a pokud hrozny nehnijí, ponecháváme je co nejdéle na keřích, aby dostatečně zesládly. Pro sklizeň si vyhlédneme slunečné počasí. Hrozny se dávají do přepravek z umělé hmoty. Sklizené hrozny se zpracovávají či konzumují co nejdříve, aby se nezapařily. Ve vinném sklepě při zpracování hroznů na víno musíme dodržovat úzkostlivou čistotu a řídit se zavedenými pravidly.

Jahodník V září přihnojujeme jahodové záhony dobře vyzrálým kompostem a důkladně je zaléváme, zvláště když je suchý rok. Sazenice z kontejnerů můžeme vysazovat až do konce měsíce. Sázíme je na záhony široké 1,2 m, mezi řadami necháváme vzdálenost asi 40 cm a v řadách vysazujeme rostliny na vzdálenost 25 – 30 cm. Pozor na to, abychom nezasadili jahodník příliš hluboko. Může se nám pak stát, že srdíčko rostliny utopíme v zemi, a to pak začne uhnívat. Uvědomme si, že jahodníky už od srpna zakládají budoucí květy a jak o ně v této době pečujeme, se odrazí na úrodě v příštím roce.

Sklizeň borůvek Mohli byste namítnout, že ty se už přece začaly sklízet v červnu a poslední byly k mání v červenci. Ale to jde o volně rostoucí lesní borůvky. V zahrádkách dnes pěstujeme velkoplodé, tzv. americké borůvky, kterých je řada odrůd, a při správném načasování můžeme na své zahrádce sklízet borůvky i v září. Zahradní borůvky na podzim také prořezáváme, ale první řez je vhodný až 4 – 5 let po výsadbě. Počkáme však na konec podzimu, když listy opadají, neboť velkoplodé borůvky mají na podzim krásně do červena zbarvené listy, které jsou ozdobou zahrady.

-šum-Foto: www.isifa.com