Po dva měsíce budou ode dneška lidé procházející pražským Ovocným trhem potkávat štíhlé plastiky známého českého sochaře Olbrama Zoubka. Více než stovku Zoubkových figur si už v den vernisáže prohlížejí turisté i Pražané a fotografují si buď samostatné plastiky, nebo jeden druhého a stylizují se do pozic, které zaujímají sochy. Výstavu pod širým nebem uspořádaly u příležitosti sochařových osmdesátin galeristka Karolína Bayerová a Městská část Praha 1. Jubileum Zoubek oslaví 21. dubna.

Retrospektivní přehlídka představuje Zoubkovo dílo od roku 1958 až do současnosti. Zoubkovy nezaměnitelné figury, charakteristické štíhlou vertikálou, modelací povrchu a výraznými gesty a postoji, jsou dnes dobře známé. Zdobí i četné veřejné budovy.

"Je to blahopřání Prahy 1 i poděkování za spolupráci, ze které vznikl Pomník obětem komunismu na Újezdě," řekl dnes na tiskové konferenci starosta Prahy 1 Vladimír Vihan. Památník byl odhalen v roce 2002, Zoubek na něm spolupracoval s architekty Zdeňkem Hölzelem a Janem Kerelem.Kolik soch za dlouhá desetiletí práce udělal, sám autor přesně neví. "Když jsem měl sedmdesátiny, vyšel katalog, ve kterém spočítali má díla na 950, ale to bylo včetně skic a náčrtů. Já za své dílo považuji jen sochy," řekl Zoubek. Poděkoval také galeristce za uspořádání výstavy. "Když se blížily osmdesátiny, čekal jsme loni, že se třeba ozve Národní galerie, že by udělala výstavu shrnující mé dílo. A neozvala se, ozvala se jen Karolína," řekl. Olbram Zoubek ve stálé expozici NG není zastoupen.Zoubek vytváří své plastiky od roku 1952. Do povědomí širší veřejnosti vešel v roce 1969, kdy odlil posmrtnou masku Jana Palacha a vytvořil reliéf na jeho náhrobek a také na náhrobek jeho následovníka Jana Zajíce. V době normalizace, kdy se nemohl živit vlastní tvorbou, pracoval spolu s výtvarníky Zdeňkem Palcrem, Stanislavem Podhrázským a Václavem Boštíkem jako restaurátor na zámku v Litomyšli na Svitavsku. Ve svém díle vychází zejména z mýtů starozákonních, řeckých a v poslední době i slovanských.

"Dělám své sochy bez podstavců, aby byly na úrovni dlažby, chci, aby 'chodily', a lidé je potkávali. A stejně jako se lidé provokují, měly by je i sochy provokovat. Vím, že někomu se nelíbí, ale i to, že někoho provokují, je lepší než lhostejnost," uvedl.Vklad městské části do výstavy je především v úhradě za nepřetržitý dozor bezpečnostní služby. Starosta věří, že lidé sochy nebudou ničit, hlídají se ale i před případným odcizením. Výstava potrvá do 2. června.

Zdroj: ČTK