Klematis je velmi košatý rod, který čítá více než dvě stovky druhů, hojně rozšířených v mírném klimatickém pásu prakticky po celém světě. Většinou se jedná o popínavé varianty, ale existuje i ve formě keřů či polokeřů, vzácně i bylin. Tři původní druhy se vyskytují i u nás, z toho plamének celolistý je považován za kriticky ohrožený a plamének přímý je považován za ohrožený druh. Na zahradách se jako okrasné pěstují především nepůvodní druhy včetně hybridů. Jedná se většinou o opadavé, v menší míře i stálezelené rostliny. A právě podzim je pro klematis v mnoha směrech důležitým obdobím.

Na podzim můžeme klematis vysadit

Na podzim (a na začátku jara) je vhodná doba pro jeho výsadbu. Pokud se rozhodneme pro podzimní výsadbu, můžeme začít právě teď. Klíčové je najít vhodné místo, neboť na správně zvoleném stanovišti nám klematis bude prospívat nejlépe a s minimem námahy. Klematis ocení slunné místo chráněné před větrem. Půda by měla být propustná, výživná a spíš vápenitá, schopná zadržet vláhu, ale ne přemokřená.

Vzhledem k tomu, že kořenový systém klematisů je velmi bohatý, nemohou být umístěny v blízkosti dalších rostlin, jsou to spíš solitéry. Jejich kořeny jsou ještě v jednom ohledu specifické, mají sklon k přehřívání, což rostlině škodí, je proto potřeba, aby na rozdíl od nadzemní části rostliny byly kořeny ve stínu. Zkušení zahradníci ostatně klematis popisují výrazem „hlava na slunci, nohy ve stínu“. Takové místo se však přirozeně hledá dost těžko, proto si musíme vypomoct a místo nad kořeny zakrýt rašelinou, posečenou trávou, drcenou kůrou, zastínit kamenem, případně je možné vysázet nad kořenový systém nízké, půdokryvné rostliny. Po vysazení potřebuje sazenice dostatek vláhy, aby neuschla.

Prospěje mu i podzimní prořez a zazimování

Podzimní období je také chvílí, kdy se provádí udržovací řez. Ten se provádí obecně u rostlin spíše starších, nejméně čtyřletých, které již začínají houstnout. Bez řezu by se potom v jejich struktuře vytvořilo množství suchých, odumřelých výhonů, což jednak nevypadá hezky a za druhé to zbytečně zvyšuje hmotnost rostliny, která pak přetěžuje svoji oporu. Ovšem pozor, období na konci léta a začátkem podzimu je vhodné pouze pro udržovací řez u skupiny plaménků, které kvetou na loňských výhonech. U těchto rostlin se provádí udržovací řez také na jaře v období rašení, kdy se odstraňují přerůstající, oslabené nebo poškozené výhony hlavně ve vnitřní struktuře rostliny. Po období odkvětu, tedy koncem léta a začátkem podzimu, je ta pravá chvíle pro zkrácení silně rostoucích výhonů, které by při přerůstání nadměrně zatížily opěrnou konstrukci.

A podzim je také obdobím, kdy je vhodné klematis připravit na zimu. Přestože se zpravidla jedná o vitální rostliny, je dobré chránit je před promrznutím, což se dá udělat například přihrnutím okolní půdy k rostlině a jejím zakrytím silnější vrstvou chvojí.

Zdroje: e15.cz, floranazahrade.cz, ceskestavby.cz