Ozdobné česneky patří mezi velice nenáročné cibuloviny, které ale dokážou efektně ozdobit skalky či záhony a kromě toho mají tu velkou výhodu, že se dobře snášejí s jinými trvalkami i letničkami. Můžete je však také pěstovat jako skalkové rostliny, protože některé varianty dorůstají pouhých 20 cm, takže se na skalky skvěle hodí. Oproti tomu některé druhy dosahující 120-150 cm vyniknou také jako solitéry.

Květy ozdobných česneků vyrůstají na dlouhých holých stoncích, jež se tyčí nad listovou růžicí. Barva květů bývá nejčastěji růžová či fialová, ale existují i odrůdy s bílou, žlutou, purpurovou či modrou barvou. Květenství je kulaté a tvořené množstvím drobných kvítků.

Jak česneky pěstovat?

Původní vlastí česneků byly slunné stepi, proto těmto rostlinám vyhovují světlá slunná stanoviště s dobře propustnou půdou, jejíž pH je zásadité či neutrální. Nevadí jim ani menší přísun živin, ani krátkodobý nedostatek vody. Protože se jedná o cibuloviny, sázení i rozmnožování probíhá přes jejich cibulky. Ty se sázejí do země na podzim, koncem září a během října, stejně jako například cibulky narcisů, hyacintů nebo tulipánů.

Rostliny kvetou v období léta, tedy zhruba červen až červenec, ale některé vykvétají i během srpna. Po odkvětu, když zvadne stonek a zežloutnou listy, se cibulky zavrtají hlouběji do země. Pokud nechcete rostliny přesazovat na jiné místo, není nutné cibulky ze země vytahovat, zimu zvládají dobře.

Ozdobné česneky můžeme pěstovat nejen na záhonech, ale také v nádobách na balkonech či terasách, můžeme je vysadit i podél cest atd. Pokud vysazujeme nové cibulky, měli bychom je vsadit do hloubky alespoň kolem 10 cm, větší cibule i hlouběji (15-20 cm). Cibulky v nádobách je lepší na zimu vyndat a nechat přezimovat v chladné tmavé místnosti, např. ve sklepě, protože v nádobě by mohly v případě silnějších mrazů a nízkých teplot promrznout.

Kromě toho, že jsou velmi dekorativní, mají ozdobné česneky ještě další užitečné vlastnosti. Jednak jsou velice atraktivní pro hmyz, jako jsou včely, čmeláci či motýli, které tím na svou zahradu přilákáte, a jednak, jak už z názvu plyne, jejich listy i květy mají lehce česnekovou vůni, která vadí mnoha škůdcům. Proto je vhodné vysazovat tyto rostliny i na záhonky, kde pěstujeme běžnou zeleninu, jako jsou saláty, mrkev nebo například jahody.

Které odrůdy jsou oblíbené?

Mezi nejčastěji pěstované odrůdy u nás patří česnek modrý (také zvaný azurový – Allium caeruleum) nebo česnek purpurový (Allium atropurpureum). Oba patří mezi nižší odrůdy, dorůstající přibližně 0,5metrové výšky. Tyto česneky vykvétají zpravidla už v červnu. V červenci pak můžeme obdivovat česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalon) dorůstající výšky mezi 40 a 80 cm, jehož květenství mění v průběhu rozvíjení barvu od bílé až po růžovou.

Mezi nádherné solitérní česneky patří česnek obrovský (Allium giganteum), který může dorůst až 180 cm! Kvete zpravidla mezi květnem a červencem a jeho květy mívají v závislosti na kultivaru různé odstíny fialové barvy. Jeden květ může mít v průměru až 25 cm!

Naopak ideální skalkovou variantou je česnek převislý (Allium cernuum) nebo česnek akaka (Allium akaka). Obě odrůdy kvetou během celého léta, první z nich drobnými květy v bílé či růžové barvě, druhý růžovými kompaktními květy. Výška, kterou tyto varianty dosahují, se pohybuje u prvního asi 30-40 cm a asi 15-20 cm u druhého česneku.