Samolepkou nemusíte oživit jen stěnu, efektně působí také na stropě, a pokud máte Samolepky lze použít i na nábyteknábytek, který vás už omrzel, pak i jeho povrch lze zkrášlit vybraným motivem. Držet bude i na chladničce, nebo obkladech v koupelně. Na méně frekventovaném místě může posloužit dokonce i na zemi. Takže...?

Bez limitu

Existují samolepky z vinylu, které jsou plnobarevné a jejich tloušťka je přibližně trojnásobná oproti dekoracím z PVC fólie. Ty jsou velmi tenké a jednobarevné, přičemž nabízeny jsou přibližně ve 30 odstínech. Povrch může být lesklý či matný.Limitováni nejsme ani rozměrem. Zvolíme-li nadměrnou velikost, pak se samolepka vyrábí po částech, které se následně lepí k sobě. Běžně se proto prodávají sestavené v dílech uspořádaných na tvrdém kartonu, Samolepky budou držet i na lednicikterý je lehký a jehož velikost nijak nepřekáží při přepravě z obchodu.

Dekor z PVC fólie lze nechat vyrobit i na zakázku podle vlastního návrhu či fotografie anebo vybírat z široké nabídky už zhotovených motivů.

Buďte připraveni

Před samotnou aplikací samolepky je nutné dostatečně připravit podklad. Ten musí být zcela rovný a suchý. Zkontrolujte rovněž zda dekorace nebude vystavena přímému slunci a také jí nesvědčí blízkost ohřívačů či radiátorů.

Samotné lepení je už rychlé... získá-li materiál pokojovou teplotu, vyzkoušejte nejdříve nanečisto, jak na vybrané pozici bude působit. Jste-li spokojeni, pak motiv sejměte z podkladu a nelepte na označené místo. Od středu k okraji odstraňte vzduchové Stačí jen málo a bílá stěna má hned šmrncbubliny a tlakem samolepku uhlaďte. Pokud nejste spokojeni, není vše ztraceno. V následujících minutách je totiž možné dekor odlepit a znovu nalepit.

Vydrží?

Zachováte-li při lepení všechna pravidla, měla by samolepka dekorovat váš domov několik let. Vezmete-li v úvahu, že pořizovací investice se pohybuje řádově ve stovkách maximálně tisících korun, pak je k vylepšení interiéru tou nejvhodnější a zpravidla i originální volbou.

Náš tip...

Dekor můžeme použít jako šablonu při malbě. Nalepit, vymalovat a odlepit... Zvolený motiv můžeme klást vedle sebe, takže máme-li například papouška, lze na zdi „vymalovat“ celé hejno...

Ideální pro děti

Nejvíce motivů najdete do dětského pokoje, proto se naskýtá otázka, zda není tato dekorace nevhodným doplňkem. Opak je pravdou. Lepidla i barvy procházejí příslušnými atesty (vždy pro jistotu zkontrolujte etiketu) a s jejich pomocí můžete ratolesti rychlejší a zábavnější formou naučit třeba číslice, písmenka apod.

-zal-Foto: www.matflowers-design.cz, Lavatelli