Vaše pokojové rostliny zaléváte, staráte se o ně, ale po chvíli začnou shazovat listy. Důvodů může být několik, a právě tímto způsobem se vám snaží říct, že je něco špatně. Jak poznat a řešit, co je trápí?

Rostlina utrpěla teplotní šok

Každá rostlina má na teplo jiné nároky, a to zejména v zimě. Pokud stojí na parapetu, chladno z oken jí může způsobovat stres a začne shazovat listy.

Špatně může snášet i stěhování, zvlášť když si ji nesete v zimě z prodejny domů nebo ji stěhujete v bytě z místa na místo. V rohu místnosti je totiž jiná teplota než na parapetu a u topení, a tak můžete rostlině způsobit teplotní šok. Vždy se tak ujistěte, jaké podmínky potřebuje a zajistěte jí je.

Přílišná nebo nedostatečná zálivka

Necháváte před dalším zalitím rostlinu zcela vyschnout a pak jí dopřejete hodně vody? Můžete mít založeno na problém. Právě nepravidelná zálivka může způsobovat opadávání listů.

Zeminu byste měli udržovat mírně vlhkou, rostlina by neměla být přemokřená. Pokud v podmisce i v květináči přebývá voda, vylijte ji a rostlinu přesaďte.

Příčinou opadávání můžou být i škůdci

Vše děláte správně, ale stále nemáte vyhráno? Pátrejte po škůdcích, kteří vaši pokojovku napadli. Dívejte se po pavučinkách, tmavých skvrnách nebo lepkavých místech na spodku listů. Pokud je odhalíte včas, můžete rostlinu zachránit.

Stejně jako znáte rasu vašeho psa nebo kočky, měli byste i o své pokojovce vědět, co je zač. Pomůže vám to k zajištění těch správných podmínek k jejímu životu. Nebo naopak můžete zjistit, že shazování listů je jedním z jejích životních cyklů.

Zdroj: ireceptar.cz, idnes.cz