Stručný souhrn z článku:

  • Špenátové palačinky jsou jednoduchý a chutný pokrm, jehož příprava se nijak zásadně neliší od klasických palačinek.
  • K přípravě těsta můžete použít čerstvý špenát nebo špenátový protlak. Do těsta je možné přidat i česnek, bylinky nebo koření pro intenzivnější chuť.
  • Pro náplň palačinek lze využít různé sýry, uzeniny, houby, pomazánky nebo avokádo, podle individuálního vkusu.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Příprava špenátových palačinek se od těch klasických nijak zvlášť neliší – stačit vám bude jen mléko, vejce a hladká mouka. Pro výraznější chuť lze přímo do těsta přidat navíc česnek, čerstvé bylinky nebo třeba provensálské koření.

Pokud použijete čerstvé špenátové listy, neobejdete se bez mixéru, ale sáhnout můžete i do mrazáku po špenátovém protlaku. Po rozmražení ale nechte okapat přebytečnou vodu, jinak bude těsto příliš řídké a bude potřeba ho více zahustit moukou.

Připravte si luxusní špenátové palačinky podle Jamieho Olivera. Ve videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Čím naplnit špenátové palačinky?

  • čerstvý sýr typu lučina
  • krémový kozí sýr
  • bryndza
  • cottage
  • uzený losos
  • kostičky opečené slaniny
  • orestované houby
  • vajíčková, sýrová nebo tvarohová pomazánka
  • rozmačkané avokádo ochucené limetkovou šťávou
  • čerstvá nebo sušená rajčata
  • klíčky, microgreens, čerstvé bylinky

Zelené palačinky se špenátem

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 250 g čerstvého špenátu (nebo 100 g špenátového protlaku)
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • rostlinný olej


Náplň:

  • 200 g lučiny
  • 50 g bílého jogurtu
  • hrst nasekané pažitky nebo jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g najemno nastrouhaného sýra (gouda, eidam, ementál)

Příprava:

1) Do mixéru vložte špenát, vejce, mouku, prolisovaný česnek a vše rozmixujte do hladka. Pokud nemáte přístroj s dostatečně velkou nádobou, rozmixujte pouze špenát s mlékem. Směs poté v misce promíchejte metličkou s vejci a česnekem a následně přidejte mouku. Těsto osolte, opepřete, promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.

2) V misce promíchejte lučinu, jogurt, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku a sýr.

3) Rozpálenou pánev lehce potřete olejem, vlijte těsto a opečte z obou stran.

4) Hotové palačinky potřete připravenou směsí a podávejte.

Zdroj: thecrookedcarrot.com