Stručný souhrn z článku:
- Špenátové palačinky jsou jednoduchý a chutný pokrm, jehož příprava se nijak zásadně neliší od klasických palačinek.
- K přípravě těsta můžete použít čerstvý špenát nebo špenátový protlak. Do těsta je možné přidat i česnek, bylinky nebo koření pro intenzivnější chuť.
- Pro náplň palačinek lze využít různé sýry, uzeniny, houby, pomazánky nebo avokádo, podle individuálního vkusu.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Příprava špenátových palačinek se od těch klasických nijak zvlášť neliší – stačit vám bude jen mléko, vejce a hladká mouka. Pro výraznější chuť lze přímo do těsta přidat navíc česnek, čerstvé bylinky nebo třeba provensálské koření.
Pokud použijete čerstvé špenátové listy, neobejdete se bez mixéru, ale sáhnout můžete i do mrazáku po špenátovém protlaku. Po rozmražení ale nechte okapat přebytečnou vodu, jinak bude těsto příliš řídké a bude potřeba ho více zahustit moukou.
Připravte si luxusní špenátové palačinky podle Jamieho Olivera. Ve videu najdete postup krok za krokem:
Čím naplnit špenátové palačinky?
- čerstvý sýr typu lučina
- krémový kozí sýr
- bryndza
- cottage
- uzený losos
- kostičky opečené slaniny
- orestované houby
- vajíčková, sýrová nebo tvarohová pomazánka
- rozmačkané avokádo ochucené limetkovou šťávou
- čerstvá nebo sušená rajčata
- klíčky, microgreens, čerstvé bylinky
Zelené palačinky se špenátem
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
- 250 g čerstvého špenátu (nebo 100 g špenátového protlaku)
- 200 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- sůl, pepř
- rostlinný olej
Náplň:
- 200 g lučiny
- 50 g bílého jogurtu
- hrst nasekané pažitky nebo jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 100 g najemno nastrouhaného sýra (gouda, eidam, ementál)
Příprava:
1) Do mixéru vložte špenát, vejce, mouku, prolisovaný česnek a vše rozmixujte do hladka. Pokud nemáte přístroj s dostatečně velkou nádobou, rozmixujte pouze špenát s mlékem. Směs poté v misce promíchejte metličkou s vejci a česnekem a následně přidejte mouku. Těsto osolte, opepřete, promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
2) V misce promíchejte lučinu, jogurt, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku a sýr.
3) Rozpálenou pánev lehce potřete olejem, vlijte těsto a opečte z obou stran.
4) Hotové palačinky potřete připravenou směsí a podávejte.
Zdroj: thecrookedcarrot.com