Dřevo palivové a jeho výhody

Bavíme-li se o palivovém dřevu, bavíme se také o nejlevnějším palivu, které lze v domácnosti využít. Je vhodné i do krbu či krbových kamen. Lahodí nejen oku, ale především to poznáte pocitově, kdy vám sálavé teplo zpříjemní okamžiky strávené doma s rodinou. Vykouzlí ještě příjemnější atmosféru a zvýší vizuální úroveň vašeho obydlí.

Další plusy:

  • Minimální odpad, který lze dále využít jako hnojivo na záhony,
  • palivové dřevo se oproti uhlí skladuje čistěji a snadněji,
  • topení dřevem jako obnovitelným zdrojem přispívá k zachování životního prostředí,
  • nehrozí výpadek dodávek, jak je tomu u ostatních topiv,
  • dřevo voní a působí esteticky.

A kolik palivového dřeva vlastně dostanete?

Často se setkáváme s otázkou, co že je to ten PRMS nebo PRMR. Lidé se v tom ztrácí, a potom ani neví, co jim má přijít domů za množství dřeva. Je to pro ně takové malé překvapení do poslední chvíle.

1 PRMS je nejčastěji používanou jednotkou. Naštípané palivové dřevo je nasypáno do objemu 1 x 1 x 1 m – polínka mají mezi sebou mezery. Naopak je tomu u 1 PRMR, kdy je dřevo naskládáno ručně kousek po kousku na sebe, opět do stejného objemu. Druhá varianta je časově náročnější, proto se ceny pohybují výše, než je tomu u sypaného dřeva.

Palivové dříví je stále nejlevnějším způsobem získávání tepla

Cena palivového dřeva závisí na několika faktorech. Bohužel cenu ovlivňuje i obava ze zdražování fosilních paliv, energií a bezesporu závisí i na inflaci. Kdo topí pravidelně dřevem, je zvyklý sledovat ceny po celý rok a vybírá si přelom jara a léta, kdy je nejlevnější palivové dřevo.

Předzásobte se dopředu, aby vás nic nepřekvapilo. Průměrná domácnost spotřebuje zhruba 4 kubíky za zimu. Cena palivového dřeva se odvíjí také podle toho, jakým druhem dřeva topíte. Rozdíl mezi měkkým a tvrdým dřevem je významný.

„Pod dubem, za dubem, tam si na tě počíháme,……..“

Mezi měkké dřeviny řadíme biomasu z jehličnanů – smrk, modřín nebo borovice. U těchto dřevin bude cena nižší, než je tomu u tvrdého dřeva, které ale hoří stabilněji, neprská a má dlouhotrvající výhřevnost. Sice se hůř zapaluje než měkké dřevo, ale zase nemusíte tak často přikládat, jako je tomu třeba u smrku. Mezi tvrdé dřeviny řadíme habr, akát a olši. Nesmíme zapomenout na nejznámější oblíbence, a to tvrdé palivové dříví – dub a buk.

Nákup palivového dřeva na internetu není dogma

Prodej palivového dřeva je činnost, kterou se prodejci zabývají celoročně. Rozvoz zajišťují dopravci s vhodnými auty pro paletovou přepravu. Výhodou je, že prodej palivového dříví probíhá z pohodlí domova prostřednictvím online prostředí. Zde si zvolíte vámi nejpohodlnější platbu a už jenom čekáte.

Vybírejte dle vašich individuálních požadavků – z různých druhů dřevin, délek špalíků nebo z různých druhů uložení. Vyberte si dřevo, kterým můžete topit okamžitě, nebo volte polínka palivového dříví určená k dosušení na příští topnou sezonu.

Rada na závěr: „Čerstvé surové palivové dřevo dosáhne doporučené 20% vlhkosti ideálně za dva roky. Skladujte ho nejlépe v dřevníku, kde proudí vzduch“, podotýká pracovník zákaznické linky e-shopu s palivovým dřevem Palivovedrevo.biz.