Pro zdraví i krásu

Lidově se tomuto kvítku říkalo všelijak: bylina čůravá, hadí mlíčí, jasnovidka, kačinec, kněžská koruna, lví zub, mnichova hlava nebo pamrlice. Ač je pampeliška obecně vnímána jako plevel, byla oblíbenou rostlinkou našich předků. Její kořen se v Čechách považoval za stejný životabudič jako ženšen. Ženy si v pampeliškové vodě omývaly tvář, protože věřily, že je rostlinka zbaví akné a všech kožních neduhů. A jak se využívá pampeliška dnes?

ČTĚTE TAKÉ:

Do salátu i vaječných pokrmů

Pampeliška je jarní rostlinkou, a proto se hodí do jarního jídelníčku. Použít můžete obzvláště její listy (obsahují vitaminy A, B, C, D) a květ (najdete v něm flavonoidy, což jsou látky, které mají pozitivní vliv na regeneraci buněk a zlepšují celkovou obranyschopnost těla). Listy můžete použít jako jednu z ingrediencí například do zeleninových salátů, ale výborné jsou i s míchanými vejci.

Jak na to: Stačí, když na pánvi zpěníte cibulku, krátce podusíte a přidáte listy pampelišky, pažitku, mladou kopřivu a krátce podusíte. Pak stačí rozklepnout vejce, vše osolit a promíchat. Hotový pokrm má jarní šmrnc, ozdobíte-li ho sedmikráskami.

Pampeliškové květy přinášejí osvěžení

Pokud jste nasbírali hodně pampeliškových květů, můžete svým ratolestem vyrobit „pampeliškovou vodu“, což je taková nasládlá přírodní limonáda. Vyrobit ji není těžké: květy vložte do čisté vody a nechte pořádně vylouhovat. Nápoj krásně vypadá, krásně voní a je velmi osvěžující.

Lék i dobrota

Děti však mají rády sladké. Proto byste měli využít pampelišek i k výrobě medu či sirupu. Ten je zároveň i vhodným lékem proti kašli.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com