Pampová tráva, známá také jako kortaderie, je trvalka, která se k nám dostala z Jižní Ameriky. Populární začala být teprve nedávno. Její výhodou je, že je jednobarevná a tudíž neutrální. Můžete ji tedy nadekorovat samotnou do vázy, ale krásně vypadá i v kombinaci s jinými květinami.

Pampovou trávu si můžete klidně vypěstovat na zahradě nebo na balkoně. Hodí se jako solitér v kombinaci s jehličnany či různými keříky. Dorůstá do výšky dvou až dvou a půl metru. Dá se ale využít i jako přirozený předěl dvou sekcí zahrady, zakrytí méně pěkných koutů i k zastínění sluncem silně exponovaných míst zahrady.

Podívejte se na nádhernou Cortaderii selloana:

https://youtu.be/s9zmcnbuEX4

Péče o pampovou trávu

Možná si říkáte, že se jedná o suchou rostlinu, kterou již není třeba nijak opečovávat. Opak je ale pravdou. Na pampové trávě se usazuje velké množství prachu. Než si tedy pampovou trávu přinesete domů, důkladně, ale jemně ji ještě venku protřepejte, aby z ní vypadalo vše, co není pevně přichycené ke stonku.

Poté doma pomocí zahradnických nůžek zastřihněte stonky do požadované délky. Abyste dosáhli maximálního načechrání, vezměte si k ruce fén na vlasy a trávu s ním fénujte po dobu pěti minut. Ideální je studené foukání. Každou rostlinu vložte do vázy zvlášť a načechrávejte její vršek tak dlouho, dokud nedosáhnete požadovaného efektu.

Až se vám bude zdát, že je aranžmá dokonalé, nastříkejte na vršky pampové trávy malé množství laku na vlasy s vysokou fixací. Tráva vám nebude opadávat a navíc lak zabrání vyblednutí barev. Ovšem nepřežeňte to. Trávu zafixujte, ale ponechte jí trochu přirozenosti.

Čas od času každý stonek vezměte a lehce venku nebo z okna protřepte, abyste se zbavili nahromaděného prachu. Působí to nevzhledně, a navíc když kolem dekorace projdete, víříte tím prach po celé domácnosti.

Zdroj: westwing.cz, ceskestavby.cz