Kdo byl zvyklý se doma jen najíst a vyspat, tomu pandemie kompletně překopala životní styl. Práce z domova, distanční výuka a uzavření sportovišť i kulturních institucí se staly základními faktory, které nás uvěznily mezi čtyřmi stěnami. Domovu přibyla funkce pracovny, studovny i posilovny. A s tím také vzrostla potřeba většího soukromí.

Příčky, které se v minulosti bouraly, se v důsledku toho zase staví. „Prostor je opět rozčleněn a každý jeho kus je přesně definován, aby lidé vedle sebe mohli nerušeně pracovat na počítači, cvičit nebo přijímat telefonní hovory,“ říká bytová designérka Danielle Blundell. Protože pandemie zároveň mnohým rodinám omezila rozpočet, lidé se podle ní snaží interiéry rozdělit za pomoci minimálních nákladů. „Jsou velmi kreativní, používají přenosné dělicí stěny, paravány i třeba závěsy,“ doplnila Danielle Blundell.

Zámožnější klienti, kteří si mohou pohrát s větším prostorem, prý mají často zájem o vybudování tajných zahrad nebo meditačních pokojíků. Také oni se ale snaží udržet finance na uzdě. Žádné luxusní vybavení se nenakupuje, použité materiály musí být jen příjemné pro oko i dotyk a společně vytvářet útulný dojem.

Svůj význam má v této nelehké době také recyklace. Místo pořízení nového nábytku se opráší a přelakuje ten starý, pro přehozy a závěsy léta ukryté ve skříni se najde nové uplatnění. Do interiérů tak pronikají útulné retro prvky, které modernímu domovu dodávají originalitu. V každém případě už nejde jen o design, hlavní slovo dostává praktičnost. Ve svých bytech a domech už přeci netrávíme jen večery a noci, ale i většinu dne.