Nejprve se zamyslete nad tím, kterému zařízení dáte přednost. Panelákové koupelny nepatří právě k těm prostorným, a tak se asi budete muset rozhodnout, zda dáte přednost sprchovému koutu před vanou, zda se vejdou dvě umyvadla vedle sebe, nebo jedno prostorné, či jedno menší. A dále spojíte-li původně oddělenou toaletu s koupelnovým prostorem atd. Na základě přání a představ je nutno připravit plány, se kterými může pomoci architekt. Ještě před započetím prací je nutný souhlas správce objektu a zároveň je zapotřebí rekonstrukci ohlásit stavebnímu odboru na městském nebo místním úřadě.

Ach ty původní rozvody

Při plánování zařízení je zapotřebí počítat s omezením, které původní stavba skýtá. Není možné hnout se stoupačkami, na které je mimo jiné vázáno umístění toalety. Její vzdálenost od svislých rozvodů musí dodržet potřebný spád odpadního potrubí. Čím dále od odpadu, tím výše musí být položený vývod z mísy anebo níže umístěné připojení na hlavní odpad. Plánujeme-li přesunutí vany anebo vybudování nového sprchového koutu, je nutné vyřešit spádování v podlahových vrstvách. Řešením je celoplošné zvýšení podlahy, přičemž musíme brát v úvahu podchodnou výšku zárubní. Samozřejmostí je zachování přístupu k instalační šachtě, kde jsou umístěny měřiče spotřeby vody a odkud můžeme vyměnit či opravit svislé potrubí.

Pryč s umakartem

Některé rekonstrukce panelákových koupelen jsou navíc stíženy o přestavbu umakartového jádra. Dříve levné a rychlé řešení patří dnes k naprosto nevhodným. Umakartové stěny se musejí odinstalovat a následně stěny nově vyzdít, omítnout a obložit. Právě kvůli demontáži je tento typ rekonstrukce finančně náročnější, u běžných rekonstrukcí počítejte s ohledem na rozsah prací a výběr zařízení s částkou od 30.000 Kč výš.

Elektrické rozvody

Rozvržení zařizovacích předmětů je zároveň určující pro elektroinstalační rozvody. V každé koupelně by nemělo chybět hlavní světlo, které zabezpečuje bezpečný pohyb po místnosti. Světlo by nemělo chybět u zrcadla, kam instalujeme lampu z levé i pravé strany, případně shora a zespodu. Jinak vznikají ve tváři rušivé stíny. Ostatní svítidla volíme s ohledem na velikost místnosti. Zvolit můžeme nástěnná svítidla, kterými nastolíme příjemnou intimní atmosféru. Můžeme instalovat také samostatné svítidlo nad toaletou, je-li součástí koupelny. Bezpečnostní pravidla pro zřízení osvětlení v koupelně určuje norma ČSN 33 2000-7-701 33 2000-7-701 , ve které je tato místnost rozdělena na několik zón. Ty jsou určeny v závislosti na vzdálenosti od umyvadla, vany, baterie apod. Přitom platí pravidlo, že čím je osvětlení umístěno dál od zdroje vody, tím jsou na něj kladeny menší nároky. A opačně. Čím je blíž ke sprchovému koutu, umyvadlu, vaně apod., tím víc je zapotřebí použít lampu označenou dostatečným krytím. To signují písmena I – označující krytí proti vnikání předmětů, a P – označující vnikání vody. Výše čísla značí odolnost lampy proti vniknutí vody. V koupelně by v blízkosti vody měla být instalována světla s hodnotou 43 a výš.

-zal-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstockphotos.com