„Kuchyně, kterou jsme měli, nebyla první, já jsem ji už před lety měnil, protože tady byla původně ta klasická paneláková, zavěšená na umakartovém jádru, což mým představám o kuchyni absolutně nevyhovovalo,“ popisuje majitel pan Oldřich. „A na té další, ne, že bych byl nespokojený, se přece jen deset let používání projevilo, jak vzhledově, tak funkčně. A když jsme si spočítali, kolik by stála výměna dvířek, další materiály a práce, rozhodli jsme se pořídit kuchyni úplně novou.“

Novou kuchyňskou linku vybrali majitelé v kuchyňském studiu. „Pro tento typ kuchyňské linky jsme se rozhodli hlavně kvůli kvalitě, a také široké nabídce v sortimentu, v kuchyňském studiu nám byli schopni vyjít vstříc, i co se týká prostorového řešení, návrh byl nejjednodušší a pro nás nejhezčí a nejpřijatelnější.“ O nové kuchyni měli majitelé určité představy, zajímala je především barevnost linky a prostorové řešení místnosti. Některé spotřebiče chtěli zachovat původní, šlo o sklokeramickou desku, pečicí troubu a lednici. „Ovšem varianta s troubou nakonec dopadla tak, že jsme ji sice nejdříve použili, ale nakonec jsme koupili novou, protože ta původní se k tomu novému designu úplně nehodila,“ vysvětluje pan Oldřich. A jak se později ukázalo, design nebyl jedinou výhodou.

Chytrá trouba k nezaplacení

Návrh kuchyně je dílem designérky Lenky Kalousové, DiS. „Korpus linky je z lamina, dvířka jsou z foliovaného lamina, na pracovní desku bylo použito lamino v tloušťce 38 mm, obklad stěny je ze stejného materiálu, pouze v tloušťce 15 mm. Kuchyně je plně funkční, jsou zde použity perfektní mechanismy, plnovýsuvy, dvířka s tichým dorazem, rohový systém, velmi dobře je podle mého názoru vyřešena spížní skříň. Vše je dotažené do konce a vyřešené do detailu - od koncepce po materiály.“ Sestava začíná zleva u vstupu do kuchyně lednicí, vedle ní je vysoká skříň s mikrovlnnou a multifunkční pečicí troubou. Ta stojí za pozornost - má k dispozici programy na pečení nejrůznějších druhů mas v různých úpravách a s volitelnou hmotností, má doporučená nastavení s výškou umístění připravovaného pokrmu v troubě a délkou pečení, má odložený start, dětský zámek a další komfortní výbavu.

„Troubu využíváme často, hodně zapékáme, a díky tomu, jak je trouba vybavená, zkoušíme i pokrmy a úpravy, které jsme dřív nedělali,“ říká pan Oldřich. „Například jsme pekli už i skopové, které jsme předtím nedělali. Manželka také začala více péct sladká jídla, protože díky horkému vzduchu lze péct na více úrovních, peče tak koláče, cukroví na Vánoce a podobně. I tyto možnosti byly důvodem, proč jsme zvolili novou troubu.“

Ani centimetr nazbyt

Na vysokou skříň navazuje linie nízkých skříněk, která začíná vestavěnou myčkou na 12 sad nádobí, následuje vestavěný koš na tříděný odpad. Majitelé samozřejmě třídili odpad už i předtím, ale protože neměli žádné speciální kontejnery, chtěli zajistit praktičtější ukládání. V rohové skříňce, kam je obvykle obtížný přístup, je zabudován karusel. Skříňka se sklokeramickou deskou je opatřena třemi výsuvy s tichým dorazem, v prvním jsou příbory a kuchyňské náčiní, ve spodních je různé nádobí. Z důvodu úspory místa bylo nutné zvlášť vyřešit prostor pod oknem - je zde tedy zúžená skříňka, využívaná na odkládání hrnců.

„Protože pod oknem je radiátor, je dole v soklu skříňky a nahoře v pracovní desce zabudována ventilační mřížka,“ říká majitel. „Vedle je skříňka o stejné hloubce, kterou používáme jako spižírnu, protože tu není dostatek odkládacího prostoru. Nicméně protože tam vede topení a mohly by tam vznikat tepelné mosty, je uvnitř stěna obložena sádrokartonem a je tam zajištěna ventilace vzduchu.“ Linku zakončuje na míru dodělávaný technický prostor na čisticí prostředky, utěrky a podobně. „Kuchyni máme od července 2009 a asi bych nepředělával nic,“ uzavírá majitel.

Návrh: Lenka Kalousová, DiS. Foto: Dana D. Daňková