Učitel, knihomol, milovník krásných věcí. Tak by se dal charakterizovat pan Simon. Jeho požadavky byly, aby byl dům pohodlný, plný světla, jednoduše udržovatelný a aby v něm byla spousta místa na jeho knihy a umělecké předměty a upomínky z cest. Plánované místo bylo stranou vesnice, kde pan Simon začínal svou kariéru učitele. Na bývalých pastvinách, s výhledem do sadu a na kostel. Dokonalé místo pro relaxaci.

A tak vznikl koncept jednoduchého domu. Žádná moderna. Prostě klasický tvar se sedlovou střechou, obdélníkovým základem a terasou chráněnou přesahem střechy. Ovšem tahle klasika je pojata moderně – se svislým obložením hrubým modřínovým dřevem, jehož barva bude postupně přecházet ze světle hnědé do tmavé šedé a bude postupně splývat s okolím. Z moderního nového domu se stane „starousedlík“.

Velká okna na terasu mají velké solární zisky v zimním období. Přitom dům je silně zateplen. Například na střeše je použito třicet centimetrů dřevovláknité izolace. Stěny pak jsou v prostoru mezi výdřevy zaizolovány 160 mm stejného materiálu a další izolace o tloušťce 60 mm je na vnitřní straně. O vytápění domu se stará tepelné čerpadlo, které je zastavěno přímo do fasády domu pod dřevěnou fasádu na východní straně. Tato strana je slepá a jen mřížování výměníku ji narušuje.

Interiér je rozčleněn na jednotlivé zóny, které vlastně v zásadě dělí velká chodba, zcela vyplněná po obou stranách vestavěnou knihovnou. Samozřejmě, že centrem domu je obývací pokoj s moderními kamny, která fungují vlastně jako primární vytápění, protože dokážou dům zcela vyhřát během jara i podzimu a dokonce i části zimy. Jen v těch nejtužších mrazech je potřeba připojit tepelné čerpadlo.