Choroby, na které je potřeba si dát pozor

Papriky jsou poměrně náchylné na virové choroby. Příkladem je třeba virus mozaiky okurky, ta zapříčiňuje deformování a zmenšování plodů, dále lze pozorovat také hnědé skvrny na listech rostlin. Tato choroba se projevuje především v měsíci srpnu.

Papriky mohou být napadeny i nebezpečnou karanténní chorobou, virovou bronzovitostí rajčete. Ta zpomaluje růst a může vést až k úhynu rostlinek, dalším projevem choroby jsou různobarevné skvrny na plodech. Takto napadené rostliny ihned zlikvidujte!

Další nebezpečná karanténní choroba se nazývá bakteriální skvrnitost papriky a rajčete, ta způsobuje praskající nekrotické skvrny na plodech a listech a jejich následný opad.

ČTĚTE TAKÉ:

Ani houbovité choroby se paprikám nevyhnou, náchylná jsou především místa, která jsou poškozena například předčasným nebo nešetrným utržením plodů. Nejčastěji se jedná o bílou hnilobu nebo šedou hnilobu, na tyto choroby je dobré použít například přípravek Ortiva, který je vhodný i na padlí.

Co pěstitele paprik může ještě potkat, je nepříjemná hniloba kořenů a kořenového krčku. Zde je nutné pravidelně střídat stanoviště a likvidovat napadené části rostlin. Pokud se na vašich rostlinách objeví tato hniloba, je vhodné půdu po sezoně vydesinfikovat např. provápněním.

Papriky může napadnout i řada škůdců

Nejčastěji jde o mšice, ty rostliny nejen vysávají, ale mohou na ně přenést i různé virózy. Kvůli možnému výskytu mšice řešetlákové je vhodné použít například přípravek Mospilan 20 SP.

Dalším škůdcem, který se projevuje jemnými pavučinkami, jsou svilušky. Pokud naleznete na částech rostliny drobný trus, jedná se o třásněnky. Drobné bílé mušky se nazývají molice a papriky patří taktéž k jejich pochoutce.

Mezi další škůdce patří také osenice ypsilonová, můra kapustová, můra zelná, kovolesklec jižní, černopáska bavlníková aj. V neposlední řadě je nutné také zmínit hraboše a ptáky, kteří často poškozují plody.

Papriky a jejich fyziologické poruchy

Nejzávažnější fyziologickou poruchou je tzv. nekróza, jedná se o nedostatek vápníku a následné odumírání květních konců plodů, rostlina se začne deformovat nebo přestane růst. Tato porucha se může objevit dokonce i u rostlin, které mají půdu vápníkem dostatečně zásobenou. Rostlina tento vápník však nepřijímá, nejčastěji proto, že půdu zavlažujete nepravidelně nebo málo. Dalším důvodem může být i nadbytečné množství dusíku a draslíku v půdě.

Další poruchy mohu být buď genetického původu, dále z důvodu špatného opylení, nebo teplého, či naopak chladného počasí v období květu.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com