Právě teď je období, kdy jsou celkem levné papriky. A budou se ještě k podzimu zlevňovat. A to je, jako každé léto, dobrá záminka k tomu, abychom „provětrali“ osvědčené paprikové recepty, jako je lečo nebo plněné papriky. Obligátní recepty bychom ale měli rozhodně prostřídat také s něčím delikátnějším a méně obvyklým, vonící středozemní kuchyní. (Ale i obyčejné plněné papriky můžeme ozvláštnit a dát jim jižní šmrnc, když do směsi rýže a mletého masa přidáme čubricu, případně trochu oregana...) Jinak si můžeme připravit pochoutky z marinovaných paprik, které použijeme jako předkrmy. Marinované papriky jsou typická jižní lahůdka, která nechybí na žádném talíři s předkrmy. Nemusíme je kupovat – připravíme si je doma sami. Chuť paprik se krásně doplňuje s vůní a chutí česneku a olivového oleje. Marinované papriky – hned k jídlu Pro 3 - 4 osoby potřebujeme: 4 papriky (zelené, červené a žluté), svazek petrželky, 250 ml kvalitního olivového oleje lisovaného za studena (extra vergine), 3 - 4 stroužky česneku, sůl, případně ještě 1 chilli papričku. Celé omyté a osušené papriky dáme na plech do trouby anebo na gril a necháme je opékat. (Troubu jsme předehřáli na nejvyšší teplotu asi 5 minut.) Po 10 minutách pečení, když je slupka osmahnutá, papriky vyndáme. Aby se lépe loupaly, rychle je přemístíme do mísy z varného skla nebo nerez hrnce a přikryjeme, aby pára slupky skoro oddělila. Vystydlé papriky pak oloupeme, rozkrojíme, vyjmeme semena a rozkrájíme na jemné, asi půlcentimetrové proužky. Ty potom poskládáme na mísu střídavě podle barev. Paprikové proužky ještě posypeme jemně nakrájeným česnekem, zalijeme olivovým olejem, posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí a osolíme. Pokud chceme předkrm trochu ostřejší, část olivového oleje předem smícháme s tenkými proužky chilli papričky a trochou soli a tímto papriky přelijeme. Všechno potom dáme zakryté asi na hodinu do chladničky vychladit a uležet. Chutě se prostoupí – a můžeme servírovat! -ag-