Přinášíme recepty na koktajly s uvedenými poměry přísad, podle kterých si můžeme připravit jakýkoliv počet porcí: Victoria cocktail 2/3 maraschina, 1/3 brandy, 1 střik angostury, led. V šejkru s malými kostkami ledu protřeseme maraschino s brandy, ve skleničce zastříkneme jedním střikem angostury. Victoria absint 2/10 absintu, 1/10 anýzového likéru, 1/10 maraschina, 6/10 sody, led. Absint, anýzovku a maraschino dobře protřepeme v šejkru s ledem a dolijeme sodou. Hollandia cocktail 3/10 Curaçao Holland, 2/10 ginu, 2/10 vermutu, 3/10 borůvkové šťávy, led. Na led do šejkru dáme všechny přísady, použijeme čerstvou borůvkovou šťávu nebo koupený borůvkový džus. Do sklenky pak vhodíme několik velkých zralých borůvek. Arabia cocktail 5/10 mokka likéru, 1/10 koňaku, 3/10 vanilkového likéru,1/10 curaçaa. V šejkru s drceným ledem důkladně protřepeme všechny ingredience. Nalijeme do koktajlové sklenky. Nahoru můžeme také nakupit trochu šlehačky a posypat ji mletou kávou. Ambrosia coctail 2/10 chartreusky, 4/10 pomerančového likéru, 1/10 ginu, 3/10 ananasového sirupu. Do šejkru na led nalijeme všechny přísady a důkladně protřepeme. Okraj vysoké sklenky ponoříme do citrónové šťávy a krystalového cukru, na okraj sklenky zavěsíme plátek pomeranče. Potom opatrně vlijeme koktajl. Princess koktajl 5/10 vermutu, 2/10 brandy, 3/10 anýzovky, led. Všechno protřepeme v šejkru a nalijeme do koktajlové sklenky. Okraj sklenky ozdobíme višní. Slovníček - A Anýzovka – anýzový likér. Dříve velmi oblíbená jakožto likér před spaním. Anisette (anyzet) – také s tímto názvem se můžeme setkat u anýzové lihoviny – anýzovky. Amer picon – francouzská směs hořkých likérů; pije se jako aperitiv. Akvavit – dánská pálenka vyráběná z obilného a bramborového lihu. Pije se dobře chlazená a ke kávě. Absint, absinte – francouzský likér, který se vyrábí z pelyňku a chutná proto hořce. Jeho výslednou chuť zjemňují další přísady. Jedním z takřka národních francouzských nápojů je absint Pernod. Angostura, Angostura bitter – silný, velmi hořký bylinný extrakt. Používá se ve velmi malém množství, udávaném jako „jeden střik angostrury“ apod. Angostura je nepostradatelná při přípravě koktajlů. Arak – silná (50%) a silně aromatická, po kávě vonící pálenka z rýže. Vhodná k vytrávení jako digestiv. -ag-