Pokud jste se inspirovali a zaujalo vás v minulých článcích téma sušení ovoce, možná jste se už vydali i koupit sušičku. Ta nám bude vydatným pomocníkem po celé léto; třeba ji můžeme odvézt na chalupu a průběžně sušit přímo u zdroje – houby po celou houbařskou sezónu, lesní ovoce přímo z lesa přinesené i výpěstky ze zahrady. Je pravda, že dnes, kdy je na trhu celoročně slušná nabídka ovoce čerstvého, nejsme v zimě závislí jedině na sušeném ovoci. Sušíme je ale z jiného důvodu: zejména proto, abychom celoročně získali jak zdravější náhradu cukrovinek, tak chuťově pestré přísady do snídaní na bázi cereálií a vůbec abychom si všeobecně rozšířili spektrum kuchyňských receptů. Sušené ovoce vždy můžeme navíc doplnit sezónními druhy ovoce čerstvého – právě kombinace čerstvého a sušeného ovoce nám dovolí vykouzlit nezvyklé a zajímavé chuťové variace. Salát se sušenými meruňkami 150g šunkového salámu, šunky nebo zauzené šunky, 150g ementálu, 100 majolky, citrónová šťáva, 100g sušených meruněk Nabobtnalé a scezené meruňky, salám (šunku) a ementál pokrájíme na nudličky. Vmícháme majolku s citrónovou šťávou a cukrem. Vychlazený a proleželý salát ještě podle chuti dochutíme. Podáváme s bagetou nebo jiným bílým pečivem. Ovocný pohár s tvarohovým sýrem 150g sušené směsi (meruněk, broskví, třešní, višní, ananasu), 2 velké lučiny nebo 1 lučina a 1 žervé, 50g čokolády na vaření, 2 - 3 lžíce pískového cukru, 1 – 1,2 dl mléka, 1 lžíce moučkového cukru, sáček vanilínového cukru Namočené a nabobtnalé ovoce pokrájíme na mešní kousky. Do cukru s vodou naházíme rozlámanou čokoládu a rozvaříme. Rozdělíme do pohárů a přidáme nakrájené ovoce. Krémové sýry našleháme v mixéru s moučkovým a vanilínovým cukrem, mléko přidáváme podle potřeby. Musí vzniknout tak hustá hmota, která se dá dobře nastříkat na poháry. Povrch pohárů přizdobíme višní a strouhanou čokoládou. Borůvková omáčka (staročeský žahour) 150 g sušených borůvek, 3 lžíce pískového cukru, 2 dl smetany, 20g másla, lžička škrobové moučky, kousek skořice Borůvky necháme nabobtnat, dáme do kastrolku s cukrem a máslem a podusíme. Přidáme skořici, lžičku škrobové moučky, kterou jsme rozmíchali ve dvou lžících vody a smetanu. Vaříme 2 minuty, potom odstraníme skořici. Omáčku upravíme – buď zředíme mlékem, pokud je hustá, případně ještě trochu přisladíme. Řidší omáčkou přeléváme zmrzliny, kynuté knedlíky, tvarohové vařené taštičky a dukátové buchtičky. Hustší omáčku podáváme ke vdolečkům a lívancům. -ag-