Japonská zahrada (v našich evropských podmínkách je správnější hovořit o japonském zahradním aranžmá) je jeden z typů okrasné zahrady, jehož kořeny můžeme najít už v 6. století. Od té doby se z japonských ostrovů rozšířily prakticky do celého světa a díky své meditační atmosféře, kterou vyzařují, si získaly velkou oblibu.

Východní filosofie v zahradní praxi

Pokud bychom měli v jednoduchosti vysvětlit, v čem spočívá samotná filosofie, z níž vzhled těchto zahrad vychází, pak jde o to, že každý prvek této zahrady v ní má své místo a smysl. Nic tu zkrátka není nahodilé. Zároveň je pro tento druh zahrad typické užití zmenšeného měřítka. To znamená, že japonské zahrady svým návštěvníkům chtějí reprodukovat aspoň miniaturizovaný pohled na řeky, vodopády, hory a podobně.

ČTĚTE TAKÉ:

Existuje několik základních typů těchto zahrad. Můžeme se například setkat s menšími a soukromějšími zahradami (čajové zahrady), extrémně malými zahradami (dvorové zahrady), nebo naopak s poměrně rozsáhlými zahradami (procházkové zahrady). Navrhnout takovou zahradu vyžaduje poměrně dost znalostí i praktických zkušeností. Proto se pro zřízení opravdové japonské zahrady doporučuje najmout skutečného odborníka.

Inspirace japonskou zahradou

Na druhou stranu se japonskou zahradou můžeme inspirovat a některé principy z ní sami použít. Pokud se vám japonský styl zahrad zalíbil, máme tu pro vás pár základních tipů, které vám mohou pomoci podobnou zahradu založit.

Pár tipů, jak si můžete podobnou zahradu vytvořit sami

  • Základem je přírodní a přirozený vzhled. Proto je vhodné používat především organické tvary, které jsou vlastní přírodě, a vyhnout se geometricky přesným tvarům a liniím.
  • Japonské zahrady využívají snad všechny dostupné přírodní materiály. Velmi často zde najdeme vodní element (v podobě jezírek, vodopádů a potůčků), písek, kámen, dřevo a perfektně upravené rostliny.
  • Z rostlin se vám do takové zahrady budou hodit hlavně kapradiny a mechy, jinan i bambus, rododendron nebo oblíbená borovice. Jehličnany i listnaté stromy (především ty, které mají barevné listy) Asiaté s oblibou udržují také v miniaturizované formě jako bonsaje.
  • Dekorace do japonských zahrad také patří, ale zvlášť zde platí zlaté pravidlo - všeho s mírou.
  • Přesto nejrůznějších rafinovaných doplňků můžeme v japonských zahradách najít opravdu hojně. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji užívané dekorace patří lucerny, šlapáky (kameny, po nichž je možné chodit), nádobky na vodu, lampy, zvonky, lavičky, pítka, můstky atd.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com