V nejparnějším létě je jedním z nejvytíženějších spotřebičů vedle chladničky i mraznička. Začínáme ji zaplňovat sezónním ovocem ze zahrádky i zeleninou, později ještě houbami.
Mrazení je jedním z nejzdravějších postupů při konzervování a uchovávání pokrmů. Nahradilo postupně mnoho konzervačních možností, anebo existuje souběžně s nimi jako další varianta: tak mrazíme ovoce místo (anebo vedle) zavařování ovoce, mrazíme bylinky místo jejich sušení, mrazíme také houby místo jejich konzervace v soli (ale také máme jistě i nasušené ve velké sklenici, jejichž vůni se nic nevyrovná), mrazíme maso – což nahradilo archaické nakládání a konzervování, mrazíme domácí džusy místo jejich pasterizace (je to mnohem šetrnější, zachová se více vitamínů) – a mrazíme ještě spoustu dalších věcí. Stejně jako při ostatních konzervačních postupech má i mrazení potravin své zásady a svá úskalí.
Před mrazením většího množství jedné potraviny - masa, ovoce nebo hotových jídel – si nejdřív určíme, jak velké porce budeme mrazit. Zvolíme porce tak akorát, aby se vždy spotřebovaly na jedno rozmrazení – příliš velké porce neděláme, protože jednou rozmrazené jídlo se už znovu mrazit nesmí.
Pracujeme na čisté pracovní ploše, s čistýma rukama a také balíme do pouze nepoškozených a čistých obalů.
Nemrazíme vzduch - ten se snažíme před uzavřením co nejvíce vytlačit, buď automaticky (přístrojem na vytvoření vakua), nebo si pomůžeme brčkem na pití. Vzduch v obalech potraviny v mrazničce zbytečně vysušuje a navíc brání správnému a rychlému zmrazení.
Zavíráme obaly důkladně - kontejnery s pevnými víčky po naplnění dobře zaklapneme, používáme-li plastové krabičky třeba od margarínů, připevníme víčko ke krabičce izolepou. Igelitové sáčky uzavřeme pomocí svařovačky.
Důkladně označujeme. Zřetelnému označení balíčků, sáčků a krabic věnujeme pozornost – čas investovaný do pečlivého označení potom vždycky ušetříme, protože se nebudeme muset v zmrazených potravinách bezradně a zdlouhavě přehrabovat; všechno bude vidět na první pohled. Kromě druhu potraviny a gramáže uvedeme na zmrazované balíčky a krabičky datum mrazení a pro přehlednost to nejdůležitější – datum spotřeby.
-ag-Foto: Archiv In