PicNYC

Je to jako piknik v New Yorku, někde v Central Parku. Dáte si skleničku a talířek na trávu, vytáhnete sendvič a užíváte si. Jenže při tom sedíte na židli a hlavně u stolu. U stolu, na kterém roste tráva. Je to nápad Haiko Cornelissen Architecten.

Foto: Iwan Baan

Jumbo Jet

Stolky, jejichž základny jsou vytvořené z motorů aut, motorek nebo dokonce lodí, tu už byly, jsou a budou. Ale už jsou nudné. To takhle stůl, kde nohu tvoří obří motor z Boeingu 747 Jumbo Jet. Domů si ho nedáte, ale jako konferenční stůl je naprosto dokonalý. Vyrábí MotoArt.

Fletcher Capstan Table

Je to nejdražší rozkládací stůl světa. Stojí 50-70 tisíc dolarů. Proč? Protože jeho mechanismus rozkládání je naprosto úžasný. Jen se sami podívejte na video.

Wave City

Stelios Mousarris vytvořil stůl jak z příběhů sci-fi. Takhle nějak si představujeme pohled na vnitřek kosmické lodi v knize Arthura C. Clarka Setkání s Rámou.

Japonské teplo

Tohle můžou vymyslet jen v Japonsku. Vždyť sezení u nízkých stolečků je tu přímo vnořené do historie. Jenže co si takhle k tomu lehnout? Stolek s možností pod něj vložit nohy, spojený s prostornou čtvercovou nebo kruhovou dekou je prostě úžasný.

Atlas

Gunnar Rönsch a Stephen Molloy z The Fundamental Group vytvořili stolek, který pojímá prvotřídní zpracování jako základ pro svou funkci. Celý stolek je totiž složen z geometrických kousků, které jsou k sobě připojeny. Vizuálně pak je deska hladká a jakoby intarzovaná různě velkými a barevnými trojúhelníky. Jenže stačí na nějaký z trojúhelníků správně zatlačit a on se pootočí o 45 stupňů. Vytvoří jakousi pyramidku. Takto lze na stole vytvářet obrazce, mapy... Prostě si hrát.

Shořelý stůl

Máte rádi patinu? Tak vrchol patinování je určitě v tom, že holandský designér Maarten Baas nechává své ručně vyrobené stoly shořet. Samozřejmě, že ne na popel. Řízeně je nechá ohořet a pak je zakonzervuje tenoučkou vrstvou epoxidu.