Možná vám to zní divně, ale pařezování (pařezení) neboli výmladkování či kopicování využívali naši předci už skutečně dávno. Šlo o tradiční způsob hospodaření, které se pro vás může stát docela dobrou inspirací, jak ušetřit. A ještě podpořit přírodu.

Tady se o coppicingu můžete dozvědět více:

Zdroj: Youtube

Zkušenost čtenářky

„Před asi 20 lety jsem na zahradu vysadila několik lísek, jako větrolam. Jenže po čase se u nás měnilo elektrické vedení, a stromy se musely pokácet, zůstaly jen pařezy. K mému překvapení pařezy obrazily, teď máme zase pěkné stromky a je jich ještě více. A u sousedky totéž, jen ona pěstuje jasany,“ vypráví Naďa z Pehlřimovska. Právě tahle zkušenost čtenářku navedla k založení remízku, kde si začala pěstovat stromy. Do kamen.

Co z toho plyne

I vy si můžete vybrat vhodné listnaté stromy s ohledem na pozemek, který vlastníte, a vypěstovat si z nich dřevo na topení. Kdo má permakulturní zahradu a větší prostor, tam to jde snáz. A kdo nemá, ten se poptá v okolí. Kousek nevyužívané louky či pozemku u hospodářského stavení či jinde se většinou vždycky najde.

Proč rostou rychleji

Nové stromky z pařezů rostou rychleji, než kdybyste vysazovali semenáčky. Je to hlavně díky „hotovému“ kořenovému systému stromů. Za tímto účelem se pěstují listnaté dřeviny, protože dobře obráží. Například lísky, vrby, javory či jasany, habr, střemcha, ale třeba i bříza nebo divoké švestky. Výběr vhodných listnáčů je daleko větší. A když si dřeviny dobře nakombinujete, s ohledem na jejich pěstební podmínky a rovněž výhřevnost, třeba budete moci po čase využít na topení každý rok jiný strom.

Další výhoda

Při takové minimální, zato průběžné těžbě dřeva nebudete ničit půdu těžkou technikou, stačí motorová pila a někdy i sekera. Záleží na velikosti a tloušťce kmene stromu, který chcete pokácet. A velkým bonusem pro přírodu je už hotový kořenový systém, protože se zachová (nedochází pak k erozi půdy).

Co se děje v přírodě

Pařezování se dnes zkoumá také experimentálně, dokonce i u nás. Když se tímto způsobem prosvětlí pozemek, mnohdy začnou více růst také nižší rostliny. Samozřejmě ne všechny. Vrátí se například i motýli, protože řada z nich má ráda krajinu ani ne úplně holou, ani ne zcela zalesněnou, něco mezi. Výzkumy ještě neřekly svoje poslední slovo, ale už teď je jasné, že pařezování má smysl. Pro každého. Pro přírodu i pro vaše kamna.

Zdroj: growingwithnature.org, Silvarium