Pořídit si novou podlahu skutečně z parket, kdy si podlahář musí nejprve připravit pravidelné drobné kousky dřeva, a teprve pak je skládat k sobě do různých vzorů, není v moderních interiérech až tak obvyklé. Ale protože retro frčí i v oblasti podlah, výrobci krytin přišli se staronovými dekory, které vychází právě z různých způsobů pokládky parket.

Nejde pouze o dřevo

Už ve 20. století začaly být podlahy z masivních parket postupně nahrazované dřevěnými dvouvrstvými a třívrstvými krytinami, které zjednodušovaly pokládku a byly přímo z výroby opatřené vzorem. Posléze ke dřevu přibyly další materiály napodobující parkety, najdete je mezi vinylovými, laminátovými nebo minerálními podlahami stejně jako u keramické dlažby.

Proč baví vzory minulosti?

Odpověď je jednoduchá. Starší generaci evokují něco důvěrně známého a ta mladší, která parkety viděla třeba při návštěvě některého zámku nebo jen na fotografii, je považuje za neokoukané. A klidně si parketový vzor pořídí i do novostavby. Navíc u mnoha krytin, které je napodobují, se setkáte s větší škálou barevnosti, například i s kombinací světle šedé a béžové.

Nejznámější dekory

Nejpoužívanější byla a je pokládka do tvaru stromečku, také se jí říká rybí kost. Skládá se do tvaru písmene V a svoje označení získala díky tomu, že vzor pokládky připomínal kostru sledě. Ostatně s anglickým „herringbone“ se potkáte i v názvu některých podlahových kolekcí. „Rybina“ může být jednoduchá, nebo zdvojená, kdy se obě strany písmene V použijí dvakrát.

S ní souvisí chevron neboli francouzský, a někdy označovaný i jako maďarský vzor (viz hlavní foto). V čem se liší? U rybí kosti má lamelka na kratších stranách pravé úhly, kdežto u chevronů jde tradičně o úhel 45 stupňů, případně i 30 nebo 60 stupňů.
Známá je také pokládka na vazbu. Představte si dvě řady lamelek položených rovnoběžně vedle sebe. Pokládají se tak, aby jejich krátké strany na sebe nenavazovaly (nebo si představte zeď z cihel). Ale i ta nabízí více možností. „Buď se tvoří nepravidelná vazba, kdy podlahář neřeší, jak daleko od sebe jsou krátké spoje, tomu se říká pokládka nadivoko. Nebo se dělá pravidelná vazba, ta se označuje jako anglická,“ vysvětluje Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi.

Další výlety do ciziny

Alespoň obrazně se můžete dostat i jinam za hranice, byť budete sedět v obýváku. Bavíme se o holandském vzoru, což znamená, že k několika lamelkám položeným rovnoběžně vedle sebe se přiřadí další, ale kolmo. Pro tento styl se někdy užívá i termín staroněmecký vzor. A u zámeckého vzoru je paleta možností vlastně neomezená. Z parket se dá vytvořit mnoho efektních mozaik a není problém totéž napodobit u jiných materiálů. Zámecké vzory se pak označují jako Vídeň, Paříž, najdete i Londýn, Řím… Ale to už jsou záležitosti pro fajnšmekry.

Zdroj: Kratochvíl parket profi