Pro běžný úklid musíte mít po ruce malou armádu drobných pomocníků a někdy i větší sílu, abyste zašlé nečistoty odstranili. Přitom parní čističe potřebují jen zdroj elektřiny a vodu. S nimi odstraníte nečistoty a rovněž ošetřované povrchy dezinfikujete, zbavíte se drtivé většiny virů, bakterií a jiných nežádoucích mikroorganismů.

Jak fungují

Parní čističe vhodně kombinují horkou páru a tlak. Stačí nalít do nádobky vodu, zapnout přístroj a počkat třeba 15 až 30 vteřin nebo několik minut (záleží na typu produktu). Až se nahřeje na teplotu vyšší než bod varu a vznikne pára, přístroj ji pod vysokým tlakem žene ven. Horká pára snáze naruší zašlou špínu, odolné nečistoty, jako například mastnotu, vodní kámen, ale třeba i moč domácích mazlíčků, které pak setřete či vysajete.

Kde je použít

Zvládnou velké i menší plochy ideálně tvrdé, používají se na povrchy keramické, skleněné, kamenné a voděodolné krytiny, na oživení a odstranění skvrn koberců. Usnadní mytí dřezů a umyvadel či van nebo sprchových koutů, vodovodních baterií, zrcadel, ale i odsavačů par, trub, sporáků, topných těles, také hraček a pelíšků mazlíků. Ještě se uplatní při čištění čalounění a bytových textilií, pokud to výrobce produktů povoluje a počítáte s tím, že budete povrchy zbavovat znečištění a oživíte je, ale špínu z hloubky „nevytáhnete“. Pomůže vyčistit rovněž interiér auta nebo vaše kolo.

Různá provedení

Prodávají se ruční či podlahové parní čističe, dále parní mopy a parní vysavače. Přístroje do ruky se zdají být praktické pro malé plochy a hůře dostupná místa, třeba spáry, snadno se s nimi manipuluje. Podlahové čističe se většinou konstrukčně podobají klasickým vysavačům a jsou více univerzální. Zvládnete s nimi žaluzie a okna, podlahy, obkládačky a jiné. Parní mopy designem zpravidla připomínají tyčové vysavače. Jsou ideální na podlahy a budou-li vybavené odnímatelnou ruční jednotkou, zastanou i práci ručního přístroje. Nejvýkonnější jsou parní vysavače kombinující funkci vysávání a parního čištění.

A tohle víte?

Parní vysavače nečistoty nejen rozpustí, ale také vysají. Kdežto u předcházejících typů buď dojde k rozrušení nečistot, které musíte setřít, nebo se špína zachytává na speciální hadřík (návlek), který je třeba následně vyprat bez aviváže ideálně při 60 °C, kvůli likvidaci škodlivých mikroorganismů a zároveň zbytečně nezkracujete jeho životnost.
U každého čističe si všímejte, jak bohaté je jeho příslušenství, vyměnitelné nástavce, kartáče a návleky. Díky nim se může spektrum úklidových prací významně rozšířit nebo více zjednodušit.

Objem nádobky na vodu

Důležitý je objem nádrže na vodu, který souvisí s tím, jak dlouho lze uklízet bez přerušení. Může to být 400 až 500 ml, ale i 1,5 či 2 litry. Čím větší kapacita, tím později voda dojde. A naopak, proto se s ručním čističem dá na jeden zátah uklízet kratší dobu. Rychlost spotřeby vody také souvisí s intenzitou výdeje páry, vyšší tlak je zase účinnější.

Další parametry výběru

Obecně parní čističe pracují s tlakem 2,5 (3) až 6 bar. Rozlišují se jednokomorové a dvoukomorové. V prvním případě se voda nahřeje a spotřebuje, pak je třeba počkat, až přístroj vychladne, následně ji doplnit, zase počkat na její nahřátí a pokračovat v úklidu. Dvoukomorové to mají jinak. V jedné nádrži se voda ohřívá, do druhé ji lze přidávat, aniž byste museli čistič vypínat.

Chcete práci přerušit?

Zapněte pojistku proti nechtěnému spuštění páry. A když budete čistit odpady nebo místa, kde jsou plísně, raději si nasaďte ochranný respirátor. Po úklidu spotřebič vypněte, kabel vyjměte ze zásuvky a obezřetně odpusťte zbylou páru. Jednokomorové přístroje neotevírejte, dokud nevychladnou.

Něco navíc

U mnoha přístrojů lze regulovat parní výkon – tlak a množství vypouštěné páry. Všímejte si, kde je regulátor umístěný, ještě se podívejte, jak je dlouhý přívodní kabel. Při intenzivním úklidu, zejména když ruce držíte na nástavci nedaleko výstupu páry, raději používejte ochranné rukavice. Teplota vody se na výstupu trysky (nástavce) pohybuje zpravidla kolem 100 °C.