Znovuobjevená pára

Vaření v páře není žádnou novinkou. Lidstvo využívá páru v kuchyni už více než tisíc let. Jeho kořeny lze najít v Číně, odkud tento způsob také pochází, a mnoho jídel se pomocí páry připravovalo již za středověku. Dnešní moderní trouby jsou vlastně jen jakousi vylepšenou verzí tehdejších poznatků, protože princip vaření za pomoci páry je pořád stejný.

Jak to funguje

Princip fungování moderních parních trub je velice jednoduchý. Trouba má uvnitř nebo venku zabudovaný speciální generátor. Ten vyrábí přesně tolik páry, kolik je jí momentálně potřeba. Teplota páry, která je do trouby postupně vháněna, se pohybuje mezi 70 a 100 °C a záleží na programu, který uživatel zvolí. Pokrmy nejsou ponořeny ve vodě, a proto se z nich nevylučují životně důležité látky a vitaminy, a minerály zůstávají zachovány. K samotnému vaření v parní troubě stačí pouze dolít nádobku na vodu, zvolit správný program podle připravovaného jídla a pak už se jen těšit na výsledek.

Parní trouby nevyžadují speciální nádobí. Lze použít keramiku, porcelán, nerez nebo varné sklo. Jídlo se ale lépe připraví v nádobě, která má na dně dírky. Díky nim se suroviny snadněji prohřejí a mohou být připravovány rovnoměrně.

Předkrm, hlavní chod i dezert

Jednou z nesporných výhod parních trub je vedle zdravého způsobu vaření také to, že je možné připravovat v nich více druhů jídel bez mísení chutí a vůní. Znatelně se tak sníží spotřeba energie a také čas na přípravu jídel. Celý oběd se dá uvařit najednou a najednou ho také servírovat na stůl. Například ryba s bramborem je hotová za půl hodiny a společně s ní je možné najednou uvařit i ovocný dezert. K vaření se navíc nemusí používat žádný tuk, což je velmi dietní. Díky páře si také potraviny zachovají intenzivní chuť.

Propečená kuřecí stehýnka a grilovaný steak - žádný problém

V prvních parních troubách, které přišly na trh, bylo možné připravit pouze dušené maso. Milovníci křupavých kůžiček mohli na zdravou kuchyni vyzrát jen tak, že připravené jídlo „dodělali“ v normální nebo horkovzdušné troubě. Dnešní modely parních trub již nabízejí kombinaci s grilem, a to je dobrá zpráva pro všechny gurmány. Dokonce ani cena kombinovaných trub není nikterak závratná a pohybuje se od 10 tisíc korun (například parní trouba s grilem Vitastyle od Conceptu).

Podstatnou funkcí je i rozmrazování. To probíhá velmi šetrně, protože teplota páry je něco mezi 55 a 65 °C a ani při časově delším rozmrazování nedochází k vysušování potravin a snížení jejich šťavnatosti. A ještě jednu skvělou výhodu parní trouby nabízejí – pokrmy ohřívané z předešlého dne budou díky páře chutnat stejně jako čerstvě uvařené.

Jak se o parní trouby starat

Údržba parních trub je velmi jednoduchá. Po použití stačí vnitřek pouze vytřít, protože vzhledem k páře, která se používá při vaření, se potraviny nemohou připálit. Vevnitř trub tak nikdy nenarazíte na připáleniny a není potřeba je drhnout a čistit jako ty klasické. Před vařením je nutné naplnit zásobník s vodou a po dobu vaření občas kontrolovat, zda voda nedošla. Většina výrobků je ale opatřena akustickou signalizací. Trouba se o další vodu tedy sama přihlásí.

Čas od času bychom také měli troubu odvápnit běžnými prostředky, zvláště pokud žijeme v lokalitě, kde je voda více vápenatá.

-Připraveno ve spolupráci se společností Concept-Foto: www.my-concept.cz