Celá geneze tohoto domu je trochu delší. Majitelé bydleli v domě na rohu ulice, který byl starší, interiér omšelý a energeticky neefektivní. Za domem pak byl svažitý pozemek, kterému se říkalo dvorek. Ale nevyužíval se. Majitelé se ale rozhodli posunout své bydlení do jednadvacátého století. A tak pozvali architekty z Alexander Symes Architect, aby jim doporučili, co s tím. Proměna byla opravdu rázná.

Všechno znova

Starý dům tak prošel kompletní rekonstrukcí. Celý byl zakryt izolací, zcela byla přestavěna kompozice interiéru, přidala se střešní okna, vyměnila okna ve svislých konstrukcích a na střechu putoval solární systém 12 kW se 14kWh akumulátory. Dům vytápí tepelné čerpadlo.

Podívejte se na videu, jak to vypadá uvnitř:

Zdroj: Youtube

A pak tu byl ten prostor dvorku. Architekti sem navrhli vestavět stromový dům. On samozřejmě na stromě není, jen ve stavu vyčnívá a obemyká starý peruánský pepřovník. Jde o stavbu kompletně v pasivním standardu. Okna mají trojité zasklení, všechny stěny jsou vysoce zaizolované a celý dům využívá pouze elektřinu. Například o vytápění se stará řízené větrání s rekuperací tepla Brink Renovent Excellent 180. Jelikož jsme v Austrálii, kde nejsou velké zimy, kompletně všechna elektřina se vyrobí právě na výše uvedených solárních panelech. Dům pak má i tisícilitrovou dešťovou nádrž, z níž se voda využívá na praní a sprchování. Zajímavá je i střecha, která je ozeleněná místními druhy rostlin.

Jednoduchý a efektní

Připojený dům vypadá hodně moderně. Jde o to, že dům obemkl strom a zde vznikla terasa. Po stranách jsou tedy výstupky pokojů s velkými okny. Interiér je velmi jednoduchý. Je zde použitá hlavně OSB deska a čisté dřevo. Majitelé nechtěli vnášet do interiéru chemikálie, takže většina povrchů není nijak povrchově ošetřena.

A jak se v domě bydlí? Rodina využívá oba domy. Ve starém se standardně bydlí a nový pak používají buď jako pracovnu, nebo jako sekundární bydlení. To znamená, že tu občas spí, ale když přijde návštěva, tak má tady kompletní zázemí.

  • Projekt: Passive house on Pepper Tree
  • Podlahová plocha přístavby: 60 m2
  • Velikost pozemku: 617 m2
  • Foto: Barton Taylor
  • Autor a zdroj: Alexander Symes Architect