Liánovitá rostlina Paullinia cupana, známá též pod pojmem guarana nebo českým ekvivalentem paulinie nápojná, je rostlinou, jejíž semena obsahují mnoho stimulačních látek, jako je kofein, theofylin, theobromin a vitamin B a C. Zejména obsažený kofein a theofylin působí jako povzbuzovače. Semena rostliny obsahují až 6 % kofeinu, tedy třikrát až čtyřikrát více než semena kávy, kde se poměr kofeinu pohybuje kolem 2 %.

Více podrobností o tom, jaké účinky guarana má, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Pozitivní účinky guarany

Paullinia má díky svému složení mnoho žádoucích účinků. Předně funguje jako silný stimulant. Dodává energii, povzbuzuje organismus a zlepšuje fyzičku a psychickou odolnost. Vedle toho napomáhá zdravému metabolismu tuků v krvi a podporuje vylučování vody z organismu. Z těchto důvodů se dá sehnat Paullinia jako doplněk stravy jak ve formě tablet, tak kapek, prášků nebo v nápojích.

Kvůli silným účinkům a rovnoměrnému až devítihodinovému působení kofeinu je vhodné guaranu užívat hned ráno.

Paullinia jako podpůrná látka pro lidi s rakovinou

Paullinia prokázala také pozitivní výsledky u pacientů s některými druhy rakoviny. Pacienti byli po jejím užití méně unavení a také se zvýšila jejich chuť k jídlu, což přispělo ke stabilizaci hmotnosti pacientů.

Kdo by se měl rostlině vyhnout?

Zatímco je Paullinia oblíbená mezi řidiči nebo studenty, její užívání nelze doporučit pro děti a kojící nebo těhotné ženy. Vyvarovat by se jí měli také lidé s poruchami srdce, s cukrovkou, s epilepsií nebo s vysokým krevním tlakem. V případě, že si nejste jistí, je vždy vhodné se poradit se svým lékařem.

Zdroje: nationallibraryofmedicine.gov, bydlimekvalitne.cz, sciencedirect.com