Patří mezi poutavé rostlinné druhy z více důvodů. Na jaře pavlovnii obsypou květy připomínající zvonky, které příjemně voní a lákají včely. Právě zvonkovitý (trubkovitý) tvar možná přispěl k jejímu označení „strom štěstí“, ale podle jiných zdrojů je to prý dáno tím, že ve společnosti pavlovnie se člověk cítí dobře.

Exotická krasavice

Chcete-li zkusit na zahradě něco trochu jiného, rychle rostoucí pavlovnie představuje zajímavou alternativu. Vysadit ji lze z předpěstovaných sazenic (což je nejsnazší), množí se také řízkováním (řízky se dobře ujímají), případně i ze semen. Přestože se považuje za mrazuvzdornou, nejvíce se jí daří v teplejších oblastech, na slunných místech. Jako každá rostlina potřebuje pro dobré zakořenění dostatek vody, zejména v prvním roce růstu. Přestože snese sucho, pravidelná zálivka je lepší volbou.

Ochrana před zimou

Mladé rostliny chraňte několik let před silnými mrazy, pak mají šanci dorůst do krásně statných exemplářů. Pomůže nastýlka například z listů i ochrana mladých výhonků, rostlinu lze obalit třeba jutou či světlou netkanou textilií.

Potřebuje místo

Ve své domovině, a dnes už i jinde, kde jsou pro ni příhodné podmínky, se rovněž pěstuje kvůli dřevu. Využívá se na výrobu hudebních nástrojů, jako stavební materiál i zdroj tepla.
Na zahradách to však patrně nebude váš případ, pavlovnie se díky dekorativním květům a listům pěstuje hlavně jako solitéra. Nejrozšířenější je pavlovnie plstnatá (Paulownia tomentosa), která dorůstá asi do deseti metrů. Časem však nepůjde o drobeček ani z pohledu šířky, navíc opravdu hluboce koření, proto předem počítejte s patřičným prostorem.

Inspirativně přizpůsobivá

Je vcelku tolerantní, co se týká výběru zeminy, dokáže se hodně přizpůsobit. Půdu obohacuje dusíkem a stejně tak se uvádí, že díky hlubokému kořenovému systému zabraňuje případnému sesuvu půdy. Dobře snáší ovzduší ve městech.
Kromě samotného výběru místa je zásadní rozmístění okolní zeleně, zdárný růst můžou narušit stíny ostatních stromů rostoucích poblíž.


Je opravdu krásná

Pokud bychom některé dřeviny přirovnávali k top modelkám, pavlovnie mezi nimi nebude chybět. Vzpřímený kmen a neobvykle velké listy (až 30 centimetrů, někdy i více) uchvátí každého. Květů se dočkáte až po několika letech (orientačně jde o 6 až 8 let), ovšem čekání se vyplatí. Květní pupeny se zakládají sezonu předem, přečkají zimu a přibližně v květnu až červnu se rozvinou. Velká latnatá květenství nepřehlédnete díky tvarům, barvě či příjemné vůni, ale i faktu, že pavlovnie kvete ještě před plným olistěním.


Zdroj: Našezahrada.com, iReceptář.cz, Vesmír.cz