Na jeden den se do Pece jezdí většinou kvůli Sněžce. Kdybyste měli čas už zítra, uděláte dobře nejen sobě. Právě v sobotu 28. 5. se chystá 20. ročník charitativního výstupu na Sněžku, letos se šlape pro nemocného Tomáška. Součástí akce bude i hudební festival.

Jak se tam dostat

Kdybyste sem dorazili později, na Sněžku se dopravíte třeba lanovkou rovnou z Pece, s mezistanicí Růžová hora až k cíli svého putování. Lanovka je nyní v provozu denně, avšak provoz je závislý rovněž na počasí. Nebo kombinujte, na Růžovou horu se nechte vyvézt lanovkou a zbytek dojděte pěšky. Případně jděte pěšky z Pece, nejprve po zelené turistické značce na Růžovou horu, odsud po žluté.
Z horského střediska se na Sněžku dostanete i trasou vedenou přes Obří důl, což je tip pro opravdu zdatné turisty.

Co vidět na Sněžce

Prohlédněte si dřevěnou kapli svatého Vavřince, která tvarem evokuje rotundu, ale pochází ze 17. století. Má jít o nejvýše položený a provozovaný sakrální objekt u nás. Zajděte také do České poštovny, která dostala hezké české jméno Anežka a byla postavená podle projektu architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana. Objekt stojící na ocelových patkách je v podstatě skládačka z 20 000 dílů. Plášť tvoří sklo a dřevěné okenice, pak se prosklená budova může kvůli počasí rychle proměnit z prosklené na dřevěnou. Na vyhlídkovou terasu se dostanete po venkovním točitém schodišti.
A nezapomeňte odsud poslat pohled!

Kde se ubytovat

Kdybyste chtěli v Peci pod Sněžkou strávit aspoň víkend, s výběrem ubytování si netřeba lámat hlavu, minimálně z pohledu architektury, od moderní přes stylovou. Kdo má raději místo, které něco pamatuje, může zkusit hotel Hvězda. Jde o třípodlažní roubený dům postavený v roce 1907, což ve své době nebylo obvyklé, navíc tenkrát vznikl jako jeden z prvních hotelů pro turisty v tomto horském městečku. Jeho součástí je také stylový hostinec a navíc nabízí i to, co jinde těžko najdete - po saunování v sudech se ochladíte v místním potoce.
Ve stejném roce se vybudoval také hotel Hvězda, ten má ale zase jiný ráz. Budova zaujme věžičkou a také nápodobou secesních prvků. Moderní dobu zase zastupuje například Aparthotel Svatý Vavřinec a někde mezi stojí hotel Horizont, jehož výstavba probíhala v 70. letech.

Procházky i vyhlídky

Okolí si nejlépe užijete díky nenáročným procházkám i turistickým túrám. Například vycházka zvaná Vlčí jáma umožní poznat historii Pece i krásy zdejší přírody pěkně na čerstvém vzduchu. Mimo jiné vede na Hnědý vrch, kde u horní stanice lanovky stojí nejvyšší rozhledna v Krkonoších. Navrhlo ji architektonické studio Rosa - Architekt. Má neobvyklou trojúhelníkovou podstavu a je provedená ze dřeva a oceli tak, aby byla s ohledem na svou výšku a zdejší povětrnostní podmínky dostatečně stabilní. A současně při pohledech z dálky co nejlépe splynula s okolím.

Další túry a jiné radosti

Také zajeďte do Janských Lázní a dojděte k Černé hoře (cestu může zkrátit lanovka) a odsud po červené turistické značce putujte až do Pece. Kdybyste chtěli kratší tip, pak si na úpatí Černé hory vyšlápněte vyhlídkovou stavbu Stezka korunami stromů Krkonoše. Je dlouhá asi 1,5 kilometru, zvládnou ji i vozíčkáři a na jejím konci vás čekají výhledy z věže vysoké asi 45 metrů. A od 4. 6. tady pro vaše ratolesti otevřou nové dětské hřiště.
Když budete mít ještě energii a čas, můžete se projít naučnou stezkou, která vás i ty nejmenší seznámí s výjimečným Černohorským rašeliništěm. Další tipy na vycházky či túry najdete zde a ještě tady.

Zdroj: Pec pod Sněžkou, Krkonoše.eu